<p>Home-Start Drechtsteden biedt opvoedondersteuning in gezinnen met opgroeiende kinderen, in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.</p>

Home-Start Drechtsteden biedt opvoedondersteuning in gezinnen met opgroeiende kinderen, in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

(

Foto: Privé

)

‘Je moet alle ballen hoog houden’

Home-Start Drechtsteden biedt opvoedondersteuning in gezinnen met opgroeiende kinderen, onder meer in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. Hiervoor zetten zij vrijwilligers in die zelf ook opvoedervaring hebben.

Door Eline Lohman

REGIO – “Met vriendschappelijk contact en een luisterend oor bieden wij net dat steuntje in de rug wat kan ontbreken,” vertelt Inge van der Vies, coördinator Humanitas Home-Start in Zwijndrecht/ Hendrik-ido-Ambacht. “Voor alleenstaande moeders ziet het gezinsleven er nét even wat anders uit dan in andere gezinnen. Daarom wilden wij weten in hoeverre het aanbod van Home-Start aansloot op de behoeften en wensen van alleenstaande moeders. Daar is in de Drechtsteden onderzoek naar gedaan, waar een aantal aanbevelingen uit is gekomen die wij nu gaan oppakken. Zo bleek dat een overvolle agenda van alleenstaande moeders een drempel opwierp. Daarom passen wij niet alleen de bezoekfrequentie aan, maar ook het tijdstip en de duur van een vrijwilligersbezoek, zodat ons aanbod beter aansluit op de mogelijkheden van de alleenstaande moeder. Ook kwam naar voren dat alleenstaande moeders door het ontbreken van een opvoedpartner een gemis ervaren van een klankbord, een gesprekspartner met wie ze kunnen sparren over zaken die met gezin en opvoeding te maken hebben en/ of voor het delen van dagelijkse verhalen. Wij starten daarom een online community, speciaal voor de alleenstaande Home-Start moeders, zodat zij hier een mogelijkheid kunnen vinden contact te leggen met gelijkgestemden voor steun, het uitwisselen van tips, successen en voor het uitbreiden van hun sociaal netwerk.”

Carolien van Belle (41) uit Dordrecht is zo’n alleenstaande moeder. Sinds haar zwangerschap is zij alleen met haar dochter, die nu negen jaar is. “Er ligt als alleenstaande moeder best een hoge druk op je. Financieel moet je overal voor zorgen, net als voor het huishouden en je sociale contacten. Ik werkte voor mijn zwangerschap fulltime en daarna ben ik vier dagen gaan werken, omdat ik vind dat een kind aandacht verdient.” Toen haar dochtertje drie was, begon Carolien ook nog een studie, die ze eerder dit jaar succesvol afrondde. Tijdens haar studie schreef ze een scriptie over Home-Start en de behoeften die alleenstaande moeders hebben, zegt Carolien, die ook vrijwilliger is bij Home-Start. “Je moet alle ballen hoog houden en kan niet terugvallen op een ander. Soms is dat pittig. Of ik tips heb voor alleenstaande moeders? Ja, dat een keer een oppas regelen in je vrije tijd helemaal niet raar is maar juist voor ontspanning zorgt en dat een sociaal netwerk heel belangrijk is. Heb je dat niet, dan kun je hulp zoeken bij organisaties als Home-Start. Contacten met gelijkgestemden zijn heel fijn. Nog een tip: leg niet teveel druk op alles – niet alles hoeft helemaal perfect te zijn. En je mag het best weleens even zwaar vinden, want dat is het leven van een alleenstaande moeder ook gewoon.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden