<p>Maria van Rijsewijk. (Foto: pr)</p>

Maria van Rijsewijk. (Foto: pr)

(Foto: )

Maria van Rijsewijk schrijft boek over rouw na verlies gezin

Het boek van oud-Zwijndrechtse Maria van Rijsewijk (74) 'De echo van het water' wordt op vrijdag 2 oktober om 19.00 uur gepresenteerd bij boekhandel Hyperion in Zwijndrecht. Het is een prachtig en indringend boek over rouw na het verlies van haar gezin.

Zwijndrecht - Op 5 oktober 2020 is het precies veertig jaar geleden dat Maria van Rijsewijk haar man Theo en haar zoontje Mark verloor bij een ongeluk met de veerpont ‘Adri’ in Zwijndrecht. Maria bleef alleen achter met haar zoon Michiel, het tweelingbroertje van Mark. Zevenentwintig jaar later verliest zij ook haar zoon Michiel aan het water. In het De echo van het water beschrijft zij hoe ze na elk groot verlies toch haar leven weer wist op te pakken. Het boek is een bijzonder relaas over veerkracht, onzekerheid en hoop. En over moeder zijn en blijven.

Sterk zijn

Maria van Rijsewijk: “Ik heb het boek geschreven omdat ik daar aan toe was. Niet om alle gebeurtenissen af te sluiten. Dat had ik al gedaan, ondanks dat dat pas echt begon na de dood van Michiel. Tot die tijd moest ik vooral voor hem sterk zijn. In die tijd was weinig ruimte om echt te rouwen. Ik hoop dat ik met het boek mensen die met rouw te maken krijgen kan inspireren. Door mijn ervaringen weet ik dat je, na een periode van vreselijk verdriet en rouw, het leven weer kunt oppakken. De glans komt weer terug en je kunt weer genieten en liefhebben. Ik vind het belangrijk om dat met mensen te delen.”

Review

Een review van een lezer: “Maria was 34 jaar toen zij haar man en een van haar tweelingkinderen verloor. Ze neemt de lezer mee in haar verhaal, vanaf dat ze haar man leerde kennen tot de dag van nu. Door de fragmentarische vertelwijze en veelheid aan details wordt het een indringend verhaal, dat onder je huid gaat zitten. De beschrijving van hoe zij zich voelt komt heftig binnen. Dat raakt.”

Aanmelden

In verband met de corona-maatregelen is aanmelden voor het bijwonen van de presentatie is verplicht. Stuur voor 28 september 2020 een email aan hyperion@plantage.nl of bel naar: 078 6208176 om een plaats te reserveren.

'ik heb het boek geschreven omdat ik er
aan toe was'

Van de redactie

In Zwijndrecht

Maria van Rijsewijk is geboren in Someren, in de periode 1975 -1992 heeft zij in Zwijndrecht gewoond. Vanaf 1992 woont Maria in Zutphen. In deze plaats heeft ze een praktijk voor Shiatsu therapie gehad. Tegenwoordig geniet ze van fietsvakanties en de liefde in haar leven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden