<p>Op 15 oktober vindt de Wave of Light plaats. (Foto: Priv&eacute;)</p>

Op 15 oktober vindt de Wave of Light plaats. (Foto: Privé)

(Foto: )

Stilstaan bij stil verdriet

Op donderdag 15 oktober wordt in Zwijndrecht een ‘Wave of Light’ gehouden, op de ‘Pregnancy and infant loss awareness day’, waarbij alle kindjesherdacht worden die stil geboren zijn, zijn gedragen maar nooit vast gehouden, vast zijn gehouden, maar niet thuis kwamen, thuis kwamen, en niet konden blijven.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – Het initiatief komt van de Zwijndrecht JoAnne. “We willen de stilte verbreken. Oktober is de maand waarin kindjes herdacht worden die stil zijn geboren, die gedragen zijn maar nooit vastgehouden zijn, die vast zijn gehouden maar niet thuiskwamen en die thuiskwamen maar niet konden blijven. Op 1 oktober zijn aan de bomen van de Willem van Oranje Laan in Zwijndrechtlichtroze met licht blauwe awareness linten geplaatst. Op 15 oktober herdenken wij al deze kindjes door middel van de ‘Wave of Light’.”

Om 19.00 uur worden die dag wereldwijd kaarsjes ontstoken, zo ontstaat de ‘Golf van Licht’. In Zwijndrecht, op het Raadhuisplein, zullen op 15 oktober kaarsjes worden ontstoken. De kaarsjes zullen namen en geboortedata dragen van stil geboren kindjes. Er is een gastspreker om een gedicht voor te dragen; de wethouder zal alle aangemelde namen hardop noemen. JoAnne: “We willen boodschappen meegeven, zoals ‘noem mijn naam, want ik heb bestaan’ of ‘klein betekent niet onbelangrijk’. Het initiatief is niet nieuw. In 1988 heeft president Ronald Reagan oktober uitgeroepen tot ‘Pregnancy and Infant Loss Awareness maand’. Het is een moment om ouders te steunen, dat zij niet alleen staan. Je bent als ouders zwanger en plotseling staat je leven op zijn kop en het baby kamertje blijft leeg…” De Zwijndrechtse denkt dat er zeker behoefte is aan deze dag. “Het is een herdenking en platform voor ouders of grootouders, om te laten zien: mijn kind heeft bestaan, ik sta niet alleen. Op deze dag staan zij niet alleen, maar met ouders verbonden in verlies en verdriet. In verband met de coronamaatregelen doen ouders er goed aan om zich zo vroeg mogelijk aan te melden.

Iedereen die zich verbonden voelt met het onderwerp kan komen: ouders, grootouders, broers, zusjes en overige familieleden van een stil geboren kindje. Aanmelden voor de activiteit op 15 oktober kan via het e-mailadres info@floor-de-lis.nl, van JoAnne. Het is ook mogelijk om een kaarsje zonder naam te doneren voor 3 euro en zo het Raadhuisplein te verlichten. Stichting Floor-de-lis, het rekeningnummer is: NL54 INGB 0007 619271.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden