<p>Iedereen recht op een basisinrichting van zijn woning, vindt de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). (Foto: pr) </p>

Iedereen recht op een basisinrichting van zijn woning, vindt de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD). (Foto: pr) 

(Foto: )

Drechtsteden: ieder huis een basisinrichting

Iedereen in de Drechtsteden moet volwaardig kunnen wonen. Daarvoor hebben zij in elk geval een aantal basisspullen nodig, zoals een bed, tafel en stoelen. Hebben ze daar niet genoeg inkomen voor? Dan kunnen ze vanaf 1 oktober een SDD-voucher aanvragen om deze goederen te krijgen. Het gaat om een pilot.

Regio - Tot nu toe verstrekte de SDD alleen voordelige leningen voor een inboedel. De voucher is een nieuwe mogelijkheid binnen de ‘bijzondere bijstand’. Inwoners die aan de voorwaarden voldoen hebben vanaf 1 oktober de keuze: óf ze krijgen een SDD-lening waarmee ze naar eigen inzicht hun woninginrichting kunnen kopen, óf ze krijgen een voucher waarmee ze kosteloos een tweedehands inboedel kunnen ontvangen.

"Ook huishoudens met heel weinig eigen middelen moeten een basisinboedel van duurzame kwaliteit kunnen krijgen", zegt Portefeuillehouder Peter Heijkoop. "Van zitbank tot fornuis. Tegelijkertijd moeten zij niet nog meer in de knel komen, financieel. Soms is een bijzondere-bijstandslening niet verstandig, omdat ze dan een extra schuld opbouwen. Met de voucheraanpak bieden we een goed alternatief."

De SDD werkt voor de voucher-aanpak samen met Geef het Dordt. Dit initiatief biedt goede tweedehands spullen voor de inrichting (zoals banken, tafels en bedden) tegen lage kringloopwinkelprijzen. "Daardoor blijven de kosten voor ons als gemeente beperkt", aldus Heijkoop. Geef het Dordt levert geen witgoed, zoals wasmachines of koelkasten. Daarvoor moeten inwoners nog wel een voordelige lening aanvragen.

De voucher-aanpak sluit goed aan bij de Drechtstedelijke visie voor het sociaal domein. Deze visie bestaat uit de opgaven ‘bestaanszekerheid versterken’ ‘ontwikkelen naar werk’ en ‘zorgen voor ondersteuning’. Doel is dat alle inwoners van de Drechtsteden zelfstandig en volwaardig kunnen leven, werken, wonen en meedoen.

Meer informatie over het aanvragen van de vouchers staat vanaf 1 oktober op de website van de sociale dienst: www.socialedienstdrechtsteden.nl

Van de redactie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden