<p>Chantalle Zijderveld heeft een wereldrecord gezwommen. (Foto: Nanda van Heteren)</p>

Chantalle Zijderveld heeft een wereldrecord gezwommen. (Foto: Nanda van Heteren)

(Foto: Nanda van Heteren)

Zwijndrechtse Chantalle Zijderveld zwemt wereldrecord

Zwijndrecht - Zwemster Chantalle Zijderveld (20) uit Zwijndrecht heeft in de herfstvakantie in het Amsterdamse Sloterparbad een wereldrecord gezwommen op de honderd meter schoolslag. De nieuwe standaard in haar klasse is nu één minuut, tien seconden en 95 honderdsten. Op dezelfde afstand wil Zijderveld goud winnen tijdens de Paralympische Zomerspelen in Tokio (Japan) 2021.

Door Nanda van Heteren

De zwemster, die haar carrière begon bij Zwijndrechtse ZZ & PC De Devel, vindt dat haar wereldrecord ‘heel gek’ voelt. “In het Paralympisch zwemmen hebben wij geen eindtoernooien op de korte baan (25 meter bad, red.). Deze race was wel in het korte bad gezwommen en dan heb je er niet zoveel aan. Aan de andere kant heb ik heel goed gezwommen en dat geeft juist een opstapje voor de lange baan (50 meter bad, red.). In het lange bad wordt gezwommen tijdens onder meer de Spelen.”

Dichterbij doel

In een eerder interview met deze krant gaf ze aan dat haar doel was om onder de één minuut en tien seconden te zwemmen op de honderd meter schoolslag, met haar recentste race is ze een stapje dichterbij haar doel. “Deze wedstrijd geeft mij het vertrouwen dat ik in de 1:10 kan zwemmen op de lange baan en mogelijk daaronder. In dit toernooi heb ik qua techniek dingen uitgeprobeerd wat mijn slagfrequentie betreft. Dit gedeelte gaat niet om snelheid, maar om tempo. Nu ik dit hogere tempo kan houden op de korte baan, zie ik mogelijkheden om dit ook op de lange baan mee te nemen.”

Twee keer

De slagfrequentie is voor Zijderveld een belangrijk punt. “Die bewuste zaterdag heb ik twee keer gezwommen. In de series lukte het halen van die goede slagfrequentie net niet en kwam ik ook niet goed uit bij mijn keerpunten. Door daar beter aan te zwemmen én die paar dingen aan te passen in mijn tempo, wist ik dat ik in de 1:10 kon zwemmen tijdens de finale.”

De voorbereidingen naar Tokio zien er voor Zijderveld, die geboren is zonder rechterhand, scoliose en een schouderblokkade heeft, anders uit dan ze in het begin van dit seizoen dacht. “Ik doe nu kortere, maar zwaardere trainingen. Doordat ik minder afstanden zwem, houd ik meer energie over. Die energie kan ik stoppen in het beter zwemmen van de belangrijke en zwaardere sets. Het effect merk ik nu al doordat ik veel beter op mijn techniek kan letten. Doordat ik frisser ben, kan ik meer uit mijn trainingen halen en zwem ik fijner. Dat geeft vertrouwen op de weg naar Tokio!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden