<p>Het dorp de Pieterman in de eerste decennia van de vorige eeuw. Op de achtergrond het kerkje. (Foto: Collectie HVZ)&nbsp;</p>

Het dorp de Pieterman in de eerste decennia van de vorige eeuw. Op de achtergrond het kerkje. (Foto: Collectie HVZ) 

(Foto: )

Ook in Zwijndrecht kan het spoken...

Zwijndrecht - Een datum die bij veel mensen in de agenda staat is 31 oktober. Men kent in Amerika de traditie van Halloween. Kinderen gaan in enge kostuums van deur tot deur om snoep op te halen. De laatste jaren wint deze traditie in Nederland aan populariteit. Ook hier worden huizen voorzien van spinnenwebben en hangen er heksen, spoken en skeletten voor de ramen. Er worden zelfs spooktochten georganiseerd! Toch is de interesse niets nieuws. Al eeuwenlang beschrijven of bespreken mensen verhalen over het enge en het onbekende. Ook in Zwijndrecht.

Door: Maurice de Jongh van Historische Vereniging

We beginnen onze zoektocht naar spoken in de wijk Walburg. Hier zouden op verschillende tuinderspaden, zoals de Walburgpad en de Botvinkpad, die vanaf de Ringdijk tot de Rotterdamseweg reikten, in vroegere tijden veelvuldig spoken gesignaleerd zijn. Kinderen durfden hier in de avonden niet te komen. Volwassenen trouwens ook niet. Tegenwoordig bestaan de paden niet meer. Zij zijn opgegaan in de woonwijk. Wellicht zijn de spoken daarmee ook meer door de wijk verspreid.

Twee galgen

Aan de buitenzijde van de Ringdijk bevindt zich de Noordpolder, waar eeuwenlang twee galgen het uitzicht op de Oude Maas bepaalden. De lichamen van misdadigers werden daar tentoongesteld. Toen in 1952 de drie sportvelden van de voetbalclubs VVGZ en Pelikaan (nu alleen VVGZ) werden aangelegd en men bij die werkzaamheden een vijftiental lijkkisten met stoffelijke overschotten vond, was de link met deze galgen snel gelegd. Waren dit criminelen uit vroegere tijden? Of waren dit wellicht slachtoffers van de pest of de cholera? Waren het oorlogsslachtoffers? En; liggen er nog meer mensen in het Noordpark begraven?

Spoken

We weten het niet, maar in het Noordpark moet het zeker spoken. De rivier de Devel kent haar eigen spookverhalen. Op de plek waar de Munnikensteeg de Devel kruist, stond ooit het vermaarde klooster Eemstein.

Volgens de verhalen zou dit klooster via tunnels verbonden zijn met kasteel Develstein. Sommige tunnels zouden nu nog steeds actief zijn en daar zouden de monniken zich al vijfhonderd jaar lang voor de Geuzen verschuilen.

Historische Vereniging ZwijndrechtBezoekadres: De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53-55, 3332 AC Zwijndrecht, tel. 078-6125681. GESLOTEN WEGENS CORONA. Website: www.swaen.org / www.facebook.com/HistorischeVerenigingZwijndrecht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden