<p>Om financieel misbruik te voorkomen is het dus belangrijk dat je je zaken goed regelt en onafhankelijk blijft. (Foto: Shutterstock-DJGZHZ)</p>

Om financieel misbruik te voorkomen is het dus belangrijk dat je je zaken goed regelt en onafhankelijk blijft. (Foto: Shutterstock-DJGZHZ)

(Foto: Shutterstock)

Voorkom dat iemand je geld afhandig maakt

Drechtsteden - Omdat er geen voorlichtingsbijeenkomsten van Veilig Thuis ZHZ en Yulius-Indigo ZHZ plaats kunnen vinden over ouderenmishandeling, zijn er vier TV-interviews gemaakt over financieel misbruik van ouderen. Uitgezonden vanaf 7 november op RTV Dordrecht.

Een ouder echtpaar dat opeens de huur niet meer kan betalen. Een opa bij wie kostbare spullen zijn verdwenen. We horen het steeds vaker. De plegers zijn vaak familie, mantelzorgers of zorgpersoneel en bijna altijd is er sprake van een mate van afhankelijkheid. We noemen dit financieel misbruik van ouderen en het komt helaas veel voor. In Nederland zijn jaarlijks ruim 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik. Hoog tijd om dit een halt toe te roepen. In een serie van vier artikelen gaat Veilig Thuis ZHZ in op wat financieel misbruik inhoudt, wat signalen van financieel misbruik zijn, welke stappen je kunt zetten als het jou of een naaste overkomt en, heel belangrijk, wat je kunt doen om financieel misbruik te voorkomen.

Voorlichting

Gerda Thiele, procescoördinator van Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, geeft veel voorlichting aan mensen die meer willen weten over financieel misbruik: “Voorlichting zorgt dat mensen zich bewust zijn van wat financieel misbruik is en wat eraan gedaan kan worden. In Zuid-Holland Zuid, de regio waarin wij werken, zijn in verschillende gemeenten samenwerkingen gevormd tussen partijen die mensen kunnen helpen. In Dordrecht en Sliedrecht zijn daar naast partijen in zorg en welzijn ook de Rabobank en notarissen bij betrokken. Zo zijn de lijntjes kort en kunnen we snel helpen.”

Onafhankelijk

Marjan Bisschop, manager van Stichting Welzijn Sliedrecht vult aan: “Voorkomen is natuurlijk nog beter. Wij proberen met voorlichting te zorgen dat mensen zelfredzaam blijven, onafhankelijk. Bijvoorbeeld door onze ouderenadviseurs die bij mensen thuis voorlichting geven over hoe ze kunnen omgaan met hun bankpasjes en digitaal bankieren. Als mensen weten hoe ze deze middelen moeten gebruiken zijn ze meer zelfredzaam. Bovendien kunnen we door samen te werken snel handelen als een situatie fout lijkt te gaan. In een geval van een oudere dame die door haar neef financieel misbruikt werd, hebben we daardoor kunnen zorgen dat niet alleen het misbruik stopte, maar ook de relatie werd hersteld. Dat wil je het allerliefst.”

Levenstestament

Wil je zelf voorkomen in zo’n situatie terecht te komen, dan is het opstellen van een levenstestament een mogelijkheid. Notaris Christian de Kok, aangesloten bij de alliantie in Dordrecht, vertelt: “Mensen denken vaak dat ze hun zaken moeten regelen als ze ouder zijn, maar dat is vaak aan de late kant: een levenstestament is voor iedereen die een hartslag heeft. Er kan heel veel in vastgelegd worden: financiële zaken, maar ook medische wensen en zelfs de wensen over de zorg voor een huisdier. Het is dus verstandig dat al eerder te doen en zo te voorkomen dat het later misgaat.”

Advies

Om financieel misbruik te voorkomen is het dus belangrijk dat je je zaken goed regelt en onafhankelijk blijft. Maar dat lukt niet altijd en dan is het goed te weten dat je als je een vermoeden hebt van financieel misbruik, of advies wilt, contact op kunt nemen met het sociaal (wijk)team in je gemeente, een van de samenwerkingspartners, of bij de huisarts. Zij hebben de kennis in huis om te adviseren. Ook kan bij Veilig Thuis, hét aanspreekpunt als het gaat om financieel misbruik en ander huiselijk geweld, anoniem advies worden ingewonnen. Kijk hiervoor op www.veiligthuiszuidhollandzuid.nl, of bel 0800-2000.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden