Keurmerk Boekstart voor Kindcentrum Dribbel


<p>Ellen van Eijmeren van Bibliotheek AanZet overhandigt het keurmerk Boekstart in de kinderopvang en een mooi cadeau aan Miranda van As en de kinderen van kindcentrum Dribbel. (Foto: pr)</p>

Ellen van Eijmeren van Bibliotheek AanZet overhandigt het keurmerk Boekstart in de kinderopvang en een mooi cadeau aan Miranda van As en de kinderen van kindcentrum Dribbel. (Foto: pr)

(Foto: )

Keurmerk Boekstart voor Kindcentrum Dribbel

Zwijndrecht - Bij de baby’s, dreumesen en peuters van kindcentrum Dribbel in Zwijndrecht was het feest. Ellen van Eijmeren van Bibliotheek AanZet had een verrassing: ze bracht niet alleen het keurmerk Boekstart in de kinderopvang mee, maar ook een mooi cadeau: Baby’s eerste ontdekboek - Ik kijk, voel en maak!.

Pedagogisch medewerker Miranda van As is de voorleescoördinator van Dribbel. Ze is erg blij met het keurmerk. “Baby’s, dreumesen en peuters zijn van nature nieuwsgierig en vinden het heerlijk om te worden voorgelezen. Samen plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong zijn voorgelezen, meer plezier hebben in lezen en gemotiveerder zijn om te leren lezen. Ze zijn op latere leeftijd taalvaardiger en begrijpen teksten beter. Ook stimuleert lezen hun sociale vaardigheden. Taalontwikkeling was op kindcentrum Dribbel altijd al belangrijk, maar dankzij de samenwerking met de Bibliotheek AanZet in de vorm van Boekstart in de kinderopvang is er nog meer mogelijk.”

Grasduinen

In het kader van Boekstart in de kinderopvang heeft Miranda van As een cursus gevolgd en een voorleesjaarplan voor Dribbel opgesteld. Een van de actiepunten daaruit is dat de hoeken in het kindcentrum zijn aangepast. Alle boeken staan nu op ooghoogte. De kinderen kunnen nog sneller zelf een boek pakken en er in alle rust van genieten. Verder is de collectie uitgebreid met voel- en zachte boekjes voor de baby’s en speciale boekjes voor kinderen van 1,5 tot 2,5 jaar. Ook voor de peuters zijn er nieuwe boeken bijgekomen. Elk kind kan nu grasduinen in boeken die op zijn of haar eigen ontwikkelfase zijn gericht.

Alle pedagogisch medewerkers lezen zoveel mogelijk voor tijdens de kringmomenten met de kinderen. Iedere zes weken staat bij Dribbel bovendien een thema centraal waaraan nu meer boekjes worden gekoppeld. “We zien dat de onderwerpen nog beter blijven hangen. De aanpak van Boekstart slaat echt aan. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, gaan we ook weer met de kinderen op bezoek bij de bibliotheek en organiseren we een ouderavond over (voor)lezen. We zijn nu de mogelijkheden van digitale prentenboeken aan het onderzoeken en schaffen op advies van Ellen van Eijmeren regelmatig nieuwe boekjes aan. Zo verzinnen we samen met de bibliotheek AanZet steeds weer iets nieuws,” besluit Miranda van As.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden