<p>Chantalle Zijderveld (foto) zwom met Rogier Dorsman afgelopen dagen verschillende limieten. (Foto: Nanda van Heteren)</p>

Chantalle Zijderveld (foto) zwom met Rogier Dorsman afgelopen dagen verschillende limieten. (Foto: Nanda van Heteren)

(Foto: Nanda van Heteren )

Zwijndrechtse zwemmers onder limieten voor Paralympics in Tokio

De Nederlandse en een deel van de internationale zwemtop zwom donderdag tot en met zondag in Zwemcentrum Rotterdam tijdens de Rotterdam Qualification Meet (RQM). Het toernooi geldt als kwalificatiemoment voor de Spelen van 2021. Rogier Dorsman en Chantalle Zijderveld van het Zwijndrechtse ZZ & PC De Devel deden goede zaken.

ZWIJNDRECHT - Om te bepalen welke sporters hun land mogen vertegenwoordigen op de Olympische en Paralympische Zomerspelen die aankomende zomer in het Japanse Tokio worden gehouden, moeten sporten zich kwalificeren. Zwemmers kunnen dat op een paar momenten doen, waar afgelopen weekend één van die momenten van was. Aan de hand van deze prestaties bepaalt de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) welke twee zwemmers per nummer worden geselecteerd voor TeamNL. Zowel Dorsman als Zijderveld voldeden aan de limiet voor de Paralympics.
In het zwemtoernooi van de Paralympische Spelen starten de atleten in verschillende klassen. De diverse classificaties zijn bedoeld om iedereen zo eerlijk mogelijk te laten strijden tegen elkaar in een wedstrijd. Dorsman heeft een visuele beperking en komt daardoor uit in klasse S11. Zijderveld is geboren zonder rechterhand, heeft scoliose in haar rug en een schouderblokkade waardoor zij zwemt in de klassen S10 en SB9.
Op de eerste dag begon de recordregen voor de zwemmers van ZZ & PC De Devel met de vijftig meter schoolslag, een afstand die niet op de Spelen wordt gezwommen. Dorsman verbeterde zijn eigen Europese Record (ER) van 33,51 naar 32,37 seconden. Zijderveld verbeterde haar eigen Wereldrecord (WR) op dezelfde afstand van 33,36 naar 32,21 seconden. De vijftig meter vrijeslag staat voor de meeste klassen wel op het programma. Dorsman zwom in 26,87 een Nederlands Record (NR). Zijderveld zwom met 27,39 seconden een ER en de limiet.
Op de tweede dag zwom Dorsman zowel in de series als in de finales onder de limiet op de honderd meter vlinderslag en is dus al wel zeker van een ticket op deze afstand. Dit deed hij in een NR van 1.05,09 seconden. Op de derde dag zwom Zijderveld een WR op de honderd meter schoolslag, deze staat nu op 1.12,23 seconden. Dorsman zwom een NR in 1.11,27 seconden. De honderd meter vrijeslag legde hij tevens in een NR af, deze is nu 58,88 seconden.
Op de vierde dag plaatste Dorsman zich voor de Spelen in een NR op de vierhonderd meter vrijeslag en Zijderveld voor de tweehonderd meter wisselslag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden