Hospice De Cirkel bestaat tien jaar


<p>Saskia Kok, Heleen Roos, Hanneke Vaessen en een vrijwilligster. (Foto: Trudy Wehrmeijer)</p>

Saskia Kok, Heleen Roos, Hanneke Vaessen en een vrijwilligster. (Foto: Trudy Wehrmeijer)

(Foto: Trudy Wehrmeijer)

Hospice De Cirkel bestaat tien jaar

H.I.Ambacht/Zwijndrecht - Deze week bestaat hospice De Cirkel precies tien jaar. In die jaren is het hospice als thuis voor mensen die niet lang meer zullen leven een begrip geworden. Initiatiefnemer Heleen Roos, coördinator Saskia Kok en vrijwilligster van het eerste uur Hanneke Vaessen kijken terug en zeker ook vooruit.

Door Trudy Wehrmeijer

Op 7 januari 2011 opende hospice De Cirkel voor de Zwijndrechtse Waard haar deuren. De totstandkoming van het hospice heeft een lange weg gekend. Verpleegkundige Heleen Roos zag begin deze eeuw in het ziekenhuis al mensen, die zouden sterven maar voor wie dit thuis niet mogelijk zou zijn. Samen met Henk Brand schreef zij in 2002 al een brief aan gemeenten, huisartsen, verpleeghuizen en juristen over de noodzaak van een hospice. Het resulteerde in de oprichting van een zelfstandige stichting zonder winstoogmerk. 

Daarna begon het langdurig zoeken naar een geschikte locatie. Uiteindelijk werd die gevonden in Hendrik-Ido-Ambacht. Woningcorporatie Rhiant bouwde daar het gebouw en de stichting hospice De Cirkel huurt het. De stichting heeft – al snel onder leiding van huisarts Peter Top - ook vrijwilligers aangetrokken, training en voorlichting gegeven en sponsoren gezocht om het gebouw in te richten en het eerste jaar – toen er nog geen inkomsten waren – te kunnen draaien. 

“Nog steeds zijn giften heel belangrijk”, zegt Heleen Roos. “We werken met vrijwilligers, maar we moeten wel huur, energie, onderhoudskosten en dergelijke betalen en zo nodig inventaris kunnen vervangen. Aan de bewoners vragen we een eigen bijdrage per dag maar, mensen die aanvullend verzekerd zijn, krijgen dit meestal van de ziektekostenverzekering terug. Bedragen zijn terug te vinden op de website. Overigens hebben wij een regeling dat deze financiële bijdrage nooit een belemmering voor een plek in ons hospice mag zijn.” 

Bijna-thuis-huis

Heleen Roos, coördinator Saskia Kok en vrijwilligster Hanneke Vaessen benadrukken dat het hospice echt een bijna-thuis-huis wil zijn, waar familie altijd binnen kan lopen en bewoners ook naar buiten kunnen. Een huis, waar je een paar dierbare spulletjes mee naar toe kunt nemen en waar je huisdier op bezoek mag komen. Tegen een vergoeding kan familie zelfs blijven slapen in een van de twee logeerkamers of op een opklapbaar bed op de kamer van hun familielid. Sinds kort heeft het hospice ook een koppelbed, gesponsord door de Roparun, dat aan het bed van de bewoner wordt bevestigd. Paren kunnen zo nog bij elkaar in één bed slapen. 

“We hebben eens een echtpaar gehad dat hier voortdurend samen was. En ook eens een bewoner, die hier overdag was maar nog thuis ging slapen”. De dames noemen deze voorbeelden om aan te geven dat het hospice altijd wil inspelen op de wens van mensen hoe zij hun laatste levensperiode willen doorbrengen. 

Verdiepen in leefwereld

Hanneke Vaessen: “We proberen ons te verdiepen in de leefwereld van mensen en de warme zorg en aandacht te bieden die het beste bij iemand past. Onze vrijwilligers werken altijd met zijn tweeën in blokken van vier uur. Bij de overdracht aan de volgende vrijwilligers vertellen we hoe de situatie is en waar mensen behoefte aan hebben. We bieden ondersteuning en begeleiding, ook aan de familie, als die dat wil. Bij al onze vrijwilligers heeft aandacht voor de bewoners al tien jaar absolute prioriteit. Ja, mensen sterven hier maar het gaat ons om het leven dat nog rest zo aangenaam mogelijk te doen zijn. Er wordt hier zeker nog gelachen. Als mensen overlijden nemen we als vrijwilligers respectvol afscheid met een brandende kaars en een kort gedicht en doen we een overledene uitgeleide. Tijdens het verblijf van mensen hier staan rust, ruimte en respect bieden centraal. We willen een plek zijn, waar mensen zichzelf kunnen zijn en alles kunnen loslaten.” 

Aandacht voor familie

Hanneke noemt bewust ook de aandacht voor de familie. “Die is thuis vaak alleen maar bezig geweest met regelen en zorgen. Hier komt er ruimte voor hetgeen echt nodig is.” De vrijwilligers werken van ’s morgens 7 uur tot ’s avonds 11 uur. In de nacht is er professionele thuiszorg in het hospice aanwezig en overdag komt de thuiszorg drie keer per dag en zo nodig nog vaker om de bewoners lichamelijk te verzorgen. Hanneke: “In het hospice wordt de medische zorg aangeboden door de huisarts en de thuiszorgorganisatie van onze bewoners. Wij vrijwilligers zijn er voor de koffie, de maaltijden, regelen het huishouden, we zitten bij een bewoners als die er behoefte aan heeft en bieden bewoners en familie een luisterend oor”.

Inmiddels heeft Hospice De Cirkel een tweede vestiging voor de Alblasserwaard in Papendrecht. Mensen kunnen in het hospice terecht als een arts aangeeft dat de levensverwachting korter is dan drie maanden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden