Du Bistro-team gaat ‘gewoon’ door


<p>De &#39;voetballers&#39; achter Du Bistro. (Foto: John de Pater)</p>

De 'voetballers' achter Du Bistro. (Foto: John de Pater)

(Foto: john de pater)

Du Bistro-team gaat ‘gewoon’ door

Zwijndrecht - Horeca en voetbal; Thomas van der Gijp en Michel de Jong houden van beide. Samen runnen ze Du Bistro in Zwijndrecht en zijn ze opgegroeid bij VVGZ. Voor hun zaak en hun club hopen ze op betere tijden.

Door Jan J. Timmer

We treffen het duo in hun zaak. Zelfs zonder gasten straalt Du Bistro sfeer en gezelligheid uit; een schrale troost in een periode waarin vanwege de coronamaatregelen de ontvangst van gasten onmogelijk maakt. Thomas en Michel hebben het er zwaar mee. “We gingen op 12 maart voor het eerst open voor publiek”, vertelt Thomas van der Gijp. “Een paar dagen later moesten we dicht. Deze zomer konden we aangepast draaien om daarna volledig op slot te gaan. Daarna zijn we verder gegaan met afhaalfaciliteiten in de weekeinden en organiseren we rondom de feestdagen verschillende acties. Zo waren we actief rondom het online rad van avontuur van VVGZ, waarbij we de leden speciale ‘borrelboxen’ aanboden. Dat was een mooi succes. Met onze afhaalservice scoren we gelukkig ook veel belangstelling in Zwijndrecht en omgeving. Dart doet ons goed, maar het laat onverlet dat we in een zware periode zitten. We hopen bij de volgende persconferentie van het kabinet te horen dat we weer open mogen voor publiek. Tot die tijd proberen we in ieder geval nog íets te verdienen zodat we de ‘kleinere’ rekeningen kunnen blijven betalen. Het is niet anders.” 

Thomas en Michel zijn allebei afkomstig uit een echte VVGZ-familie. “Dat ik bij deze club ging voetballen was voorbestemd”, glimlacht Thomas van der Gijp. “Mijn vader was al heel lang lid van VVGZ en ik maakte als vijfjarig ventje mij debuut bij ‘de kabouters’. Ik heb uiteindelijk een jaar of tien bij VVGZ gevoetbald. Uiteindelijk meldde ik me af vanwege een baantje in de horeca en mijn koksopleiding inclusief stages.” 

Het verhaal van Michel de Jong is vrijwel identiek. “Ik werd eveneens op kleuterleeftijd lid, al heb ik langer doorgespeeld dat Thomas. Een jaar of acht geleden hing ik mijn schoenen aan de wilgen. Ik was op dat moment eigenaar van Du Bistro en had geen tijd meer om tegen een bal te trappen. Tot 2018 heb ik de zaak zes jaar in mijn bezit gehad om hem daarna te verkopen. Ik was op dat moment ‘op’ en besloot in loondienst verder te gaan bij De Heeren van Ambacht. Na verloop van tijd begon het ondernemersbloed toch weer te kriebelen. Samen met Thomas, met wie ik samen in de keuken stond, besloot ik Du Bistro terug te kopen. Na drie maanden voorbereiding gingen we 12 maart van het vorige jaar open. De rest is bekend. Maar goed, we houden het vizier gericht op de toekomst. In die zin is ondernemen net sport. Je kunt tegen nederlagen aanhikken, maar krabbelt daarna toch weer op omdat je uiteindelijk wilt winnen. In die fase zitten we nu. Toen de eerste lockdown begon hebben we een paar weken in een soort shocktoestand doorgebracht. Daarna zijn de mouwen opgestroopt. Knokken dus voor betere tijden. wWt dat betreft is het net een voetbalwedstrijd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden