<p>Bart van der Bom.</p>

Bart van der Bom.

(Foto: Mark Isarin)

Schilderweken mogen weer

Bart van der Bom van Schildersatelier Barteljee aan de Westelijke Parallelweg in Zwijndrecht is er maar wat blij mee: hij mag zijn geliefde schilderweken eindelijk weer houden.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - Dit jaar worden er vier schilderweken gehouden op de Eikenhof in Dordrecht. De eerste week eind mei, de tweede week half juli en de derde en vierde schilderweek in de derde en vierde week van augustus. “Het bijzondere van een schilderweek is dat de deelnemers zich voor 100% kunt richten op het buiten schilderen,” zegt Bart. “Koffie en thee wordt voor je gezet en de lunch staat tussen de middag klaar. Als je voor de optie kiest om te overnachten op de Eikenhof dan wordt het ontbijt en het diner ook voor je gemaakt.”

Mensen hebben juist door corona het schilderen ontdekt, merkt Bart. “Mijn online schildercursussen zijn bijzonder populair. Waarschijnlijk hebben mensen door corona de behoefte om zelf iets te creëren om even te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. Dat geldt voor mijzelf ook. Tijdens het schilderen of het gieten met epoxy ben ik in een andere wereld. In deze wereld ben ik totaal vrij om te doen wat ik wil. Dit levert me veel energie op. Heerlijk om te doen. Vanaf de kleuterschool tot aan vandaag ben ik altijd bezig om te boetseren, te bouwen, te gieten met epoxy en te experimenteren met acrylverf, olieverf en lak. Mijn wens is om me nog vele jaren door te ontwikkelen met experimenteren en met het ontwikkelen van (online) schildercursussen. Want het is goed om creatief bezig te zijn. Als je creatief bezig bent, dan ben je echt oplossingsgericht aan het werk. Dit zorgt voor veel activiteiten in de hersenen, waardoor je brein in een goede conditie blijft. Naast een bezoek aan de sportschool voor het op peil houden van je lichamelijke conditie, is het creatief bezig zijn een goede sportschool voor je brein.” Tijdens de coronacrisis heeft Bart op kleine schaal veel privé epoxy masterclasses gegeven. “Het is elke keer weer fantastisch om deelnemers een kijkje te geven in de wondere wereld van het gieten met epoxy. Epoxy blijft een magisch, spannend en uitdagend materiaal om mee te werken.”

Er komen nog allerlei nieuwigheden aan voor Bart. “Online heb ik nieuwe workshops ontwikkeld inclusief instructie films en bespreeksessies op film. Het betreft schilderworkshop waarbij abstracte schilders centraal staan zoals Gerhard Richter en Helen Frankenthaler. Vanaf de start van de nieuwe online cursussen en schilderworkshops in juni vorig jaar, hebben honderden schilders uit binnen- en buitenland deelgenomen aan deze cursussen/workshops, met deelnemers uit België, Zweden, Duitland en zelfs uit New York.”

Zie voor meer informatie over Barteljee, de schilderweken en de nieuwe cursussen de website barteljee.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden