Logo dekombinatie.nl


Elke tuin is een kunstwerk op zich.
Elke tuin is een kunstwerk op zich.

'Tussen Kunst en Tuin' 2017 een groot succes!

ZWIJNDRECHT - Voor de vijfde keer in successie werd afgelopen zaterdag de Open Tuinendag in Zwijndrecht gehouden. Ongeveer twintig tuinen aan de Rotterdamseweg en de Bruïnelaan werden opengesteld voor publiek. Een prachtige dag door de schoonheid van de tuinen en het heerlijke weer.

Vijf jaar geleden werd 'Tussen Kunst en Tuin' voor het eerst georganiseerd en vond het evenement in hoveniersbedrijf Tuinkunst2000 een trouwe sponsor. Ank van der Valk, Mirjam & Hinrich Slobbe en Gercoline & Anton Hollemans zorgen ervoor dat elke derde zaterdag van juni het evenement met succes verloopt. Elk jaar zijn er ongeveer zeshonderd bezoekers. Afgelopen zaterdag was er nog een extra geluk: het was prachtig weer. Slechts voor twee euro kon het publiek alle beschikbaar gestelde tuinen bezoeken. De lengte van de tuinen maakte veel indruk op de belangstellenden. Een tuin kan soms wel zestig meter lang zijn. Anton Hollemans: "Het is voor veel mensen een grote verrassing om te zien hoe groot en mooi de tuinen aan de Rotterdamseweg en Bruïnelaan zijn. Dat is ook de reden waarom we vijf jaar geleden dit initiatief zijn begonnen."

Het draait tijdens het evenement niet alleen om de tuinen, maar ook om kunst. In elke tuin is een kunstenaar aanwezig die zijn of haar werken heeft uitgestald. "De combinatie tussen kunst en tuin is uiterst belangrijk", vertelt Anton. "Het aanbod is uiteenlopend. Sieraden, schilderijen, fotocollages, keramiek, beeldhouwen, van alles is hier te vinden. Daarnaast krijgen jonge kunstenaars op deze manier een kans om hun werk te tonen aan publiek." Een van die jonge talenten is fotograaf Hobie Minnebreuker. Volgende week verwacht hij een telefoontje of hij is afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Aan bezoekers vertelt Hobie welk verhaal achter de geëxposeerde foto's zit. 'Tussen Kunst en Tuin' is dus ook echt een sociaal evenement.

Niet alleen de eigenaren van de tuin en de kunstenaars zijn aanwezig, ook de ontwerpers van een tuin zijn er bij, zo ook Ron den Dikken. Hij geeft informatie over hoe en waarom de tuin is ontworpen zoals die nu is. Ron: "Vaak representeert een tuin het karakter van de bewoners van het bijbehorende huis. Als ik naar de inrichting van een huis kijk, weet ik gelijk in wat voor stijl de tuin ontworpen gaat worden."
Door de combinatie van kunst en tuin realiseren bezoekers zich al snel dat een tuin op zichzelf al een kunstwerk is. Elke tuin is uniek en straalt creativiteit uit. Door de grootte van de tuinen hebben deze vrij veel onderhoud nodig. "Maar", zegt Anton Hollemans, "door dit jaarlijkse evenement blijf je ook gemotiveerd om je tuin goed te blijven onderhouden."

Volgend jaar vindt vanzelfsprekend 'Tussen Kunst en Tuin' weer plaats op de derde zaterdag van juni. Een goed advies: kom op tijd! Anders heeft u geen tijd om alle tuinen te bezoeken en elke tuin is echt het bezoeken waard!

Reageer als eerste
Meer berichten