Logo dekombinatie.nl


Rhiant gaat woningen verbeteren

Woningcorporatie Rhiant uit Hendrik-Ido-Ambacht wil de komende twee jaar 500 woningen energetisch verbeteren. Hiervoor vraagt de corporatie medewerking van de bewoners van de 110 woningen aan onder meer de Jan Luykenhof, P.C. Hooftsingel en van Baerlehof.

H.I.Ambacht - Rhiant gaat de woningen op allerlei manieren aanpakken. Er komt bijvoorbeeld HR ++ glas en isolatie in de spouw tegen het dak en onder de vloer. Naast deze ingrepen op het gebied van isolatie wordt er ook veilig hang- en sluitwerk aangebracht op de Ambachtse woningen. Verder worden oude CV-ketels vervangen voor energiezuinige exemplaren.

Rhiant heeft door een adviesbureau laten berekenen wat dit ongeveer op de energierekening zal besparen. Maar voor de aanpassingen aan de woning vraagt de woningcorporatie wel een financiële bijdrage aan haar huurders. Dit is een slechts een deel van deze te verwachten besparing en dus gaan de huurders er financieel op vooruit, volgens Femke van den Brink, manager Wonen van Rhiant.

"Rhiant wil het wonen betaalbaar houden voor de huurders. Door verduurzaming kan de energienota omlaag. Ook daalt in zijn algemeenheid daarmee de invloed van toekomstige wijzigingen van energietarieven. Daarnaast zijn duurzame woningen over het algemeen comfortabele en gezonde woningen. Ook draagt Rhiant door het woningbezit te verduurzamen een steentje bij aan het terugdringen van de milieuproblematiek. De Nederlandse overheid stimuleert het gebruik van duurzame energie en innovatie van duurzame energietechnieken in de woningbouw. Tot slot dragen we bij aan verbetering van de waarde van het vastgoed en daarmee de continuïteit van de corporatie zelf", aldus Van den Brink.

Veel bewoners zien op tegen werkzaamheden aan hun huis. Maar daar heeft Rhiant wat op bedacht. Van den Brink: "Om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven nodigen we de bewoners uit in de 'proefwoning' Jacob Catsstraat 10. In deze woning zijn alle ingrepen uitgevoerd. Huurders kunnen hier horen en vooral zien wat de bedoeling is."

Maar voor het zover is, moeten er nog stappen worden gezet. "Omdat we een huurverhoging vragen, van maximaal 12 euro per maand, vragen we allereerst de bewoners om in te stemmen met het voorstel tegen de bijbehorende huurverhoging. De bewoners die als eerst zijn benaderd om mee te doen aan het energieplan 'Goedkoper, warmer wonen' zijn enthousiast! Meer dan 70 procent van deze huurders heeft het persoonlijke aanbod ondertekend."

Rhiant start na de zomervakantie met het aanpakken van deze woningen.

Reageer als eerste
Meer berichten