Logo dekombinatie.nl


Op 12 augustus kunnen mensen lekker buiten zwemmen. (Foto: Privé)
Op 12 augustus kunnen mensen lekker buiten zwemmen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Zwemmen en hardlopen in open water

Op zaterdag 12 augustus wordt de 13e editie van de Open Water Wedstrijd Heerjansdam gehouden, in 't Waaltje. Er wordt voor het eerst een zwemloop bij gehouden. Met deze toevoeging slaat de organisatie een nieuwe weg in.

Door Eline Lohman

HEERJANSDAM - Om 10.00 uur vindt het startsein ter hoogte van de IJsclub Heerjansdam plaats. Zwemmers met een startvergunning kunnen starten op verschillende afstanden die variëren van 250 meter voor de allerjongste deelnemers tot 5 kilometer voor de dames en heren. Zwemmers zonder startvergunning, die niet lid zijn van een zwemvereniging en toch graag dit spektakel mee willen maken, kunnen voor hun duik in de Waal deelnemen aan de prestatietocht.

Het is een landelijke wedstrijd voor bij de KNZV aangesloten verenigingen, vertelt organisator Ferdinand Versteeg. "Bij deze wedstrijd in competitieverband kun je punten scoren voor het klassement. Het is een officiële wedstrijd. Nieuw is dat we er een zwemloop van hebben gemaakt. 12 jaar lang hebben we alleen maar gezwommen en dat is natuurlijk prima, maar dat werd een beetje saai. We merkten dat het open water zwemmen wat terugloopt, omdat veel mensen toch liever binnen zwemmen. Daarom hebben we nu ook de mogelijkheid om aan hardlopen te doen."

Deelnemers kiezen zelf of ze alleen willen zwemmen of dat ze beide onderdelen – zwemmen en hardlopen – willen doen. Wie kiest voor hardlopen, loopt 5 kilometer hard. Ferdinand: "Mogelijk voegen we volgend jaar ook fietsen toe aan het programma, maar laten we eerst kijken hoe het hardlopen uitpakt. Met deze toevoeging hopen we een nieuwe doelgroep aan te spreken, namelijk hardlopers." Het evenement kon vorig jaar rekenen op 460 starters. Een mooi aantal, volgens Ferdinand, hoewel dat in het verleden ook wel meer is geweest.

"Maar het is best een grote wedstrijd in Nederland. Het leuke van zwemmen op open water is dat je in de buitenlucht kunt zwemmen. Het is echt een avontuur, want je hebt te maken met wind, of juist mooi weer. De omstandigheden zijn altijd anders en je hebt daardoor een andere beleving dan wanneer je binnen zwemt." Aan de Open Water Wedstrijd Heerjansdam wordt meegedaan door mensen die elk jaar weer komen. "Er zijn zelfs mensen die nu voor de 13e keer meedoen. Er zijn hele groepen die door het land trekken om aan al die open water wedstrijden mee te doen en die komen dan ook naar ons toe. Ook komen er veel mensen kijken, doorgaans zo'n 1000." Ferdinand spreekt zijn dank uit voor de middenstand in Heerjansdam. Zie www.owwheerjansdam.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten