Logo dekombinatie.nl


Henk Lintjes is directeur-bestuurder van de SWOZ. (Foto: Eline Lohman)
Henk Lintjes is directeur-bestuurder van de SWOZ. (Foto: Eline Lohman)

25 jaar SWOZ in Zwijndrecht

Stichting Welzijn Ouderen Zwijndrecht (SWOZ) bestaat 25 jaar en dat laat de stichting niet onopgemerkt voorbij gaan. In de week van 25 tot en met 29 september wordt een heuse feestweek gehouden.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - Stichting Welzijn Ouderen Zwijndrecht, in Zwijndrecht bekend als de SWOZ, is een organisatie die kwetsbare inwoners van Zwijndrecht optimaal in hun thuissituatie ondersteunt. En dat al 25 jaar. Om deze mijlpaal te vieren, is er de zogenaamde feestweek van 25 tot en met 29 september. Zo vindt op vrijdag 29 september van 14.00 tot 16.00 uur een receptie plaats in Het Spektakel, waar iedereen welkom is. Diezelfde avond worden vrijwilligers in het zonnetje gezet. Verder krijgen klanten en bezoekers van de centra een lekker gebakje bij de koffie tijdens de feestweek.

De SWOZ is in 1992 opgericht en was de opvolger van Stichting Bejaardenwerk Zwijndrecht. Preventie en dienstverlening: dat zijn de twee stokpaardjes van de SWOZ, vertelt directeur-bestuurder Henk Lintjes. "We willen ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen en mensen actief laten zijn. Daarom houden we activiteiten in onze twee centra: de Nederburgh in Zwijndrecht en Midden-Inn in Heerjansdam. Van ontmoeting tot zorg en alles dat ertussen zit – doel is mensen uit de eenzaamheid te halen door de mogelijkheid te bieden om samen te eten en activiteiten te doen, zodat ze geestelijk en lichamelijk actief blijven."

Dat is de preventiekant. Maar dan is er ook nog het dienstverleningsdeel. Lintjes: "We ondersteunen mensen achter de voordeur, gekoppeld aan zorg. We bieden onder meer de diensten personenalarmering, klussendienst en maaltijdendienst aan. Die signaalfunctie die we daarbij hebben, is heel belangrijk. De vrijwilligers komen bij de kwetsbare mensen thuis en zien letterlijk hoe het met iemand gaat. Verwaarloost iemand zichzelf of is iemand vergeetachtig, dan kijken wij wat eraan gedaan moet worden. En is iemand niet thuis, dan ondernemen we altijd wel actie. Het is een laagdrempelige manier om te kijken hoe het met iemand gaat."

In de dienst personenalarmering ziet Lintjes duidelijk een verschuiving. "Die was eerst analoog en nu veelal digitaal. Zo hebben we nu ook burenalert: mensen in de directe omgeving vormen een netwerk om hulp te kunnen bieden. Verder is er mobiele alarmering, waarbij iemand met bijvoorbeeld dwaalneiging getraceerd kan worden. We zitten altijd heel dicht tegen de zorg aan en bieden samen met onze partners mooie ondersteuning."

Dat is wel nodig, volgens Lintjes. "De doelgroep wordt steeds groter en de gemiddelde leeftijd van mensen wordt hoger. In 1992 was vijf procent van de inwoners van Zwijndrecht 75 plus, nu is dat tien procent. We krijgen 3.000 tot 3.500 hulpvragen per jaar, een groot deel hiervan aan ons loket aan het Norderstedtplein. We laten mensen vooral ook uitzoeken wat ze zelf nog wel kunnen. Onze vrijwilligers – 216 momenteel – zijn ons kapitaal, samen met onze partners. Gelukkig, want er ligt nog een hele taak voor de toekomst."

Om in de toekomst een nog breder 'welzijnspakket' te kunnen aanbieden, is de SWOZ een fusietraject ingegaan met de welzijnsorganisatie Diverz. "Op deze manier zijn nog beter in staat om die hulp te bieden de mensen nodig hebben of hen tijdelijk dan wel voor langere tijd te ondersteunen."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox