Logo dekombinatie.nl


Lekker aan de slag tijdens de Opzoomerdag. (Foto: Privé)
Lekker aan de slag tijdens de Opzoomerdag. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Opzoomerdag bij volkstuinvereniging

Volkstuinvereniging De Amateurtuinder in Zwijndrecht houdt op 23 september een Opzoomerdag. Vrijwilligers gaan dan een hele ochtend aan de slag om het park aan de Oude Stationsweg aan te pakken.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - Er zijn zo'n 100 tuinen aanwezig op het complex. De meeste tuinen zijn 200 m2 groot. Er zijn ook 10 kleine tuinen van 100 m2 en een paar tuinen van 150 m2 groot. Maar het gaat tijdens het Opzoomeren 23 september niet om de tuinen, maar om het complex zelf, vertelt Wim den Boer van de vereniging. 

"We gaan die dag aan de slag met het opknappen van ons park. De grasperken, de perken met bosschages, de randen van de paden, compost maken door te hakselen – we doen van alles om ons complex netjes te houden."

Dat is wel nodig, volgens Wim. "Eind vorig jaar hebben we voor het laatst gesnoeid, dus we gaan ook weer snoeien. In het voorjaar hadden we ook een Opzoomerdag, maar toen waren er allerlei werkzaamheden die voor gingen, dus toen hadden we geen tijd om te snoeien. We gaan zelfs takken zagen hier en daar en de opstallen worden schoongemaakt."

De Opzoomerdag wordt twee keer per jaar gehouden bij de volkstuinvereniging. "Altijd erg gezellig. We gaan de hele ochtend met elkaar aan het werk. Eerst maken we ploegen, die delen we in aan de hand van wie waarin sterk is. Na het werken hebben we een gezamenlijke lunch."

Er is altijd redelijk wat animo voor de activiteit, volgens Wim. "Er komen zelfs leden die al ander vrijwilligerswerk doen. Het is soms best zwaar werk, dus niet iedereen is ertoe in staat. Dat geeft niet, we hebben vaak wel 40 tot 50 vrijwilligers. Dat is de helft van ons ledenbestand, dus daar zijn we heel blij mee. Tijdens het samen werken leer je elkaar beter kennen en zit je niet alleen maar op de tuin, fijn voor de afwisseling."

De Zwijndrechtse volkstuinvereniging is een gezellige vereniging, vindt Wim. Die gezelligheid wordt onder meer tijdens gezamenlijke activiteiten ondervonden. "Eens per jaar hebben we een Paasbrunch, maken we kerststukjes en doen we een high tea. Allemaal om de saamhorigheid onderling te bevorderen. Het gaat bij ons niet alleen maar om tuinieren. We maken er met z'n allen wat moois van! We praten met elkaar en leren van elkaar over de tuinen."

Tijdens de Opzoomerdag wordt ook een open dag gehouden. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje komen nemen op het complex. Wie weet is er belangstelling voor een tuin. Wim: "Ik ben zelf anderhalf uur per dag bezig in mijn tuin. Dat geeft me veel voldoening. Ook omdat je puur voedsel krijgt. Maar het is wel veel werk, het bijhouden van zo'n volkstuin; het is niet alleen een romantische hobby." Er zijn nog een paar volkstuinen beschikbaar voor verhuur. Zie http://amateurtuinenbakestein.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox