Logo dekombinatie.nl


De hardloopwedstrijd vindt zaterdag 30 september plaats van 13.30 tot 14.15 uur bij theater Het Spektakel op het Norderstedtplein. (Foto: Privé)
De hardloopwedstrijd vindt zaterdag 30 september plaats van 13.30 tot 14.15 uur bij theater Het Spektakel op het Norderstedtplein. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Samen sporten en samen eten

Samen sporten is een manier om elkaar beter te leren kennen. Samen lekker eten ook. Initiatiefnemers Mouawya, Yamen en Mohammed organiseren daarom op zaterdag 30 september een hardloopwedstrijd met na afloop een 'Meet & Eat'.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – De hardloopwedstrijd vindt zaterdag 30 september plaats van 13.30 tot 14.15 uur bij theater Het Spektakel op het Norderstedtplein. Daarna volgt de prijsuitreiking met drie winnaars en van 14.30 tot 16.00 uur vindt er een Meet & Eat plaats, ook bij Het Spektakel. Het hardloopparcours is 2,5 kilometer of 5 kilometer lang. Iedereen mag meedoen en in zijn eigen tempo hardlopen. Er wordt gestart bij Het Spektakel, dan volgt een ronde door Zwijndrecht en er wordt geëindigd bij het startpunt. 

Een aantal wegen wordt speciaal afgesloten voor het verkeer, zodat de route veilig gelopen kan worden. Bij de Meet & Eat worden onder het genot van diverse gerechtjes leuke optredens verzorgd door mensen uit verschillende landen en culturen. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met elkaars wijze van eten, muziek en dans. Voor de kinderen zijn er ook activiteiten georganiseerd. Zo kunnen zij bijvoorbeeld geschminkt worden. 

Mouawya woont nu twee jaar in Nederland, Yamen een jaar en negen maanden en Mohammed woont er drie jaar. Ze wonen alle drie in Zwijndrecht. "Wij zijn als vluchteling vanuit Syrië naar Nederland gekomen. Wij voelen ons welkom in Zwijndrecht omdat de mensen hier erg vriendelijk zijn. Daarom organiseren wij dit (sport) evenement om mensen samen te brengen: lokale mensen en vluchtelingen. We hebben voor een hardloopevenement gekozen omdat we weten dat sport mensen bij elkaar kan brengen. Net als het culturele deel waarbij we ruimte geven aan iedereen die dat wil om zichzelf te introduceren. Zo treden jongens op die in het Nederlands en Arabisch rappen met elkaar. Verder zal de stichting Kofia aanwezig zijn, die een traditionele Palestijnse dans verzorgt genaamd Dabkah. Ook bij die activiteiten zijn er meet en greets."

Hetzelfde geldt voor het eetgedeelte. "We introduceren verschillend traditioneel eten uit Syrië, bijvoorbeeld. Allemaal om mensen de kans te geven elkaar te leren kennen en hen te helpen om een mooie verbinding met elkaar te maken. In de hoop dat er een hechte band ontstaat tussen mensen, zonder onderlinge verschillen."

De heren vinden het leuk om het evenement te organiseren, maar het is wel veel werk. "Het is best moeilijk om zoiets te organiseren omdat het de eerste keer is dat wij dit hier doen en we weten nog niet altijd even goed hoe we mensen moeten bereiken. Maar we doen ons best en we krijgen steun van veel mensen, zowel van vluchtelingen als lokale mensen. We vinden het ook erg fijn dat Nehemia, Vivera Zwijndrecht en VluchtelingenWerk achter ons staan. Samen zijn we één familie en maken we dit evenement tot een succes." Informatie en aanmelden via de Facebookpagina van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland (klik op evenement Ren Samen), of via yamen-jaber@hotmail.com.


 

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox