De heer Slijper en zijn dochter Marjon laten De Compaan zien. Hij is uitgevoerd in een lijst van duurzaam hout, zodat hij stevig op tafel staat en doet denken aan een fotolijstje. (FOTO: René Kerkhoven)
De heer Slijper en zijn dochter Marjon laten De Compaan zien. Hij is uitgevoerd in een lijst van duurzaam hout, zodat hij stevig op tafel staat en doet denken aan een fotolijstje. (FOTO: René Kerkhoven)

Tablets voor ouderen zijn een succes

Zwijndrecht stelde begin 2017 voor een half jaar 25 speciale tablets beschikbaar aan ouderen die in digitaal opzicht minder vaardig zijn. De speciaal voor dit doel ontwikkelde tablets zijn onder de naam Compaan ontwikkeld door Joost Hermanns uit Haarlem.

Zwijndrecht - De ontwikkelaar zag dat zijn 90-jarige oudtante moeite had met het gebruik van een gewone iPad. Joost nam de mantelzorg op zich en ging op zoek naar manieren om makkelijker met haar te kunnen communiceren. Een paar maanden later was de Compaan een feit. Met de tablet kunnen ouderen gemakkelijk communiceren met familie en vrienden. Foto's delen, berichten sturen, afspraken maken, een spelletje spelen, internetten, beeldbellen en zelfs een kerkdienst volgen behoren tot de mogelijkheden. Door toepassing van grote knoppen en eenvoudige navigatie kan iedereen met de Compaan overweg.
Naast communicatie met familie en vrienden kan de Compaan ook een rol spelen bij de mantelzorg. Via het Compaan Portaal (een beveiligde website) kan de familie de Compaan-gebruiker ondersteunen in het dagelijks leven. Er kan bijvoorbeeld een medicijnenschema worden ingevoerd. Ook kan een 'Goedemorgenfunctie' worden ingesteld. De familie krijgt dan een sms-bericht als de Compaangebruiker niet reageert op de 'Goedemorgenmelding'.
Onder de naam Vivera zet de gemeente zich samen met onder meer de SWOZ in om eenzaamheid te voorkomen. Het gebruik van de Compaan draagt hier aan bij. De proef met de gratis door de gemeente beschikbaar gestelde tablets verloopt zeer succesvol. Gebruikers reageren enthousiast en de meeste mensen nemen na de proefperiode een betaald abonnement. "De tablet ondersteunt de betrokkenen in het dagelijks leven, waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Ik ben trots op dit project en ik ben blij dat we eind vorig jaar opnieuw 50 Companen op proef mochten uitdelen!" meldt wethouder Jolanda de Witte.
De heer Slijper en zijn dochter Marjon zijn erg blij met de Compaan. "Ik vind het een fijn ding, ik kan er tenminste gemakkelijk aan wennen," verklaart de heer Slijper. "Mijn medicijnen zijn ingeprogrammeerd. Ik krijg een seintje wanneer ik ze moet innemen en het scherm laat zien wat." "We kunnen ook beeldbellen met elkaar," vult dochter Marjon enthousiast aan. "En ik wens mijn vader elke dag een goedemorgen. Reageert hij niet, dan weet ik dat er iets aan de hand is. Ook de helpdesk doet het heel goed. Wij nemen binnenkort zeker een vast abonnement!"

www.uwcompaan.nl/zwijndrecht

Meer berichten
Shopbox