Logo dekombinatie.nl


In de gelagkamer bij de Vergulde Swaen luisteren de bezoekers naar de verhalen en de muziek.
In de gelagkamer bij de Vergulde Swaen luisteren de bezoekers naar de verhalen en de muziek.

Wintervoorleesavonden weer van start

Al meerdere jaren is het traditie in het eerste kwartaal een aantal wintervoorleesavonden te organiseren in De Vergulde Swaen aan de Rotterdamseweg in Zwijndrecht. Woensdag 31 januari gaat de eerste van vijf voorleesavonden weer van start.

Zwijndrecht - Omringd door open haard, lampetkan en harmonium presenteren in de stijlkamer diverse gastlezers een breed pallet aan interessante onderwerpen. Woensdag 31 januari start René van den Berg, gevolgd door Felix Heijnen op woensdag 7 februari. Woensdag 14 februari leest Pieter Taselaar voor, woensdag 21 februari Wil Hofland en woensdag 28 februari Nelleke van Pelt. De cyclus wintervoorleesavonden wordt afgesloten op woensdag 7 maart met 'Een avond met muziek en verhalen'. Dit is een feestelijke afsluiting door burgemeester Dominic Schrijer en artistiek leider van 'Dutch Baroque' Gerard de Wit. Hierbij wordt het voorlezen gecombineerd met muzikale intermezzo's.
Het is alweer vijftien jaar geleden dat toenmalig bestuurslid van de Historische Vereniging Zwijndrecht, Marcel Deelen - in die tijd hét gezicht van De Vergulde Swaen - startte met de Wintervoorleesavonden, vertelt Klazien Odekerken. "Alleen de data werden destijds bekend gemaakt. Wie er kwam als gastlezer bleef tot op het laatst een totale verrassing. De avonden bleken een schot in de roos en we hadden over belangstelling niet te klagen. Toen Marcel zo'n acht jaar geleden wegging was het eeuwig zonde om deze succesformule niet te continueren. Als toehoorder had ik diverse voorleessessies meebeleefd en vond het de moeite en het proberen waard om ermee door te gaan. Tenslotte zijn wij een Historische Vereniging en daarbij hoort het teruggaan in de sfeer van vroeger."
De stijlkamer biedt die sfeer, volgens Klazien. "De gastlezer zit in een zogenaamde rookstoel, naast de open haard, met het boek op schoot. De toehoorders in een kring eromheen. Koffie, thee, chocolademelk met een koek bij aanvang. In de pauze, indien gewenst, een ouderwets drankje zoals boerenjongens, boerenmeisjes of advocaatje met slagroom en een hapje erbij. De keuze van de boeken is aan de gastlezer. Een bepaald thema of bepaalde auteur; klassiekers als Couperus, Elschot, Haasse, Bomans, gedichten, bloemlezingen, maar ook eigen intieme verhalen, zelfbeleefde reisavonturen, bestsellers, streekromans komen voorbij."
Oudheidkamer 'De Vergulde Swaen' zit aan de Rotterdamseweg 53-55 in Zwijndrecht. Aanvang: 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Prijs: € 8.- per avond incl. koffie/thee en drankje/hapje. Reserveren gewenst: e-mail: klazien@odekerken.net/ telefoon: 078-6191673.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox