In Hart van Meerdervoort heeft donderdag en vrijdag een heuse indoor schaatsbaan gelegen. (Foto: Privé)
In Hart van Meerdervoort heeft donderdag en vrijdag een heuse indoor schaatsbaan gelegen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Schaatsen tussen de lessen door

Bij de Kindcentra Hart van Meerdervoort en Sterrenwacht in Zwijndrecht konden de kinderen deze week kennismaken met het schaatsen. In Hart van Meerdervoort heeft donderdag en vrijdag zelfs een heuse indoor schaatsbaan gelegen.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – De Olympische Winterspelen in Zuid-Korea komen eraan en dat was voor directeur Mike Mastwijk aanleiding voor het regelen van een schaatsbaan inclusief schaatsen voor de school. "Met mijn dochters ben ik in Thialf naar een kwalificatiewedstrijd voor de Winterspelen geweest en toen dacht ik: hoe leuk zou het zijn om een schaatsbaan in de school te hebben? Veel kinderen hebben namelijk nog nooit geschaatst en er zijn veel schaatswedstrijden op televisie te zien."

Zo gezegd, zo gedaan. Mastwijk regelde een schaatsbaan, waar kinderen twee dagen lang op konden schaatsen bij de locaties Hart van Meerdervoort en Sterrenwacht. Vanwege de kosten van de baan is er niet voor een langere periode gekozen, volgens de directeur. "Maar alle kinderen hebben kunnen schaatsen en deden dat ook enthousiast – van peuters tot en met kinderen uit groep acht. Alle kinderen waren aan het juichen en gingen lachend het ijs op. Het was wel even een gedoe met het aankrijgen van de schaatsen, maar daar hebben de leerkrachten bij geholpen. Ook de ouders waren er heel positief over. Het begon als een eenmansactie, maar algauw waren heel veel mensen enthousiast. Door de baan binnen te leggen in onze grote gemeenschappelijke ruimte, waren we niet afhankelijk van het weer. Muziekje erbij – heel gezellig!"

Het is weer Cito-toets tijd en Mastwijk vond het fijn om de kinderen die daar mee bezig waren, tussendoor een momentje relaxen aan te bieden in de vorm van schaatsen op de kunstijsbaan. "Kinderen waren geconcentreerd aan het werken en konden daarna even ontspannen. Of we de schaatsbaan vaker neer gaan leggen? We zouden ieder jaar een baan kunnen plaatsen op school in de winterperiode, maar misschien kunnen we ook een andere leuke actie doen. Ik ben altijd wel op zoek naar originele dingen om kinderen niet alleen les te bieden, maar ook iets ter ontspanning. Er komt wel altijd een educatief tintje bij kijken. Neem nu de Olympische Winterspelen. We leggen dan bijvoorbeeld uit dat het heel bijzonder is dat Noord-Koreaanse atleten naar Zuid-Korea mogen komen om mee te doen. Zo geef je de leerlingen niet alleen een leuke activiteit in de vorm van een schaatsbaan, maar krijgen ze ook nog iets mee over de maatschappij. Welke activiteit we ook kiezen – er moet een educatieve aanleiding zijn, we zijn tenslotte een school en geen buurthuis."

Meer berichten
Shopbox