De bedoeling van het Diabetescafé is om diabetes type 1 en 2 bij elkaar te brengen om ervaringen uit te wisselen. (Foto: Privé)
De bedoeling van het Diabetescafé is om diabetes type 1 en 2 bij elkaar te brengen om ervaringen uit te wisselen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Eerste Diabetescafé in Zwijndrecht

Het eerste Diabetescafé is een feit voor de omgeving Drechtsteden en wel op donderdag 15 februari bij Wijkcentrum Xiejezo aan de Grote Beerstraat in Zwijndrecht.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - Deze avonden worden in samenwerking met de Diabetesvereniging Nederland (DVN) georganiseerd. De bedoeling van het Diabetescafé is om diabetes type 1 en 2 bij elkaar te brengen om ervaringen uit te wisselen. "Wij willen drie à vier avonden per jaar organiseren met interessante onderwerpen," vertellen Nelleke Scheurwater en Ester Lindeboom, die de avonden organiseren in samenwerking met DVN. De avonden worden bijgestaan door gastsprekers die tips en tricks geven over de onderwerpen. Na de presentatie is er voldoende ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen onder het genot van een drankje. Deze avonden worden non profit georganiseerd - alles wordt door vrijwilligers en DVN gedaan en bekostigd.

De dames zijn vrijwilliger bij DVN en kenden elkaar eerst nog niet. "We hebben allebei diabetes type 1 en staan onder behandeling bij het Albert Schweitzer ziekenhuis. Daar hebben we een keer meegelopen met een wandelgroep, voor een landelijke challenge voor diabetes. Daar hebben we elkaar leren kennen. De internist en de diabetesverpleegkundige vroegen ons of we in Zwijndrecht een Diabetescafé willen opzetten. Daar moesten we wel even over nadenken, want we hebben allebei een drukke baan, maar nadat we een kijkje hadden genomen bij het Diabetescafé in Gorinchem, zijn we er vol ingestapt." Nelleke en Ester denken dat er zeker behoefte is aan een dergelijke activiteit in Zwijndrecht. "Dat zagen we al bij die wandelgroep. In het eerste jaar deden daar 20 tot 30 mensen aan mee en het deelnemersaantal groeide steeds verder. Je zag dat mensen behoefte hebben aan lotgenotencontact en aan het uitwisselen van ervaringen. Dat wordt dan ook gedaan tijdens de avonden die we vanaf 15 februari gaan houden. De volgende bijeenkomst zal waarschijnlijk in april zijn."

Het onderwerp van de eerste avond is voetzorg. Een spreker komt praten over dit onderwerp. De avonden zijn kosteloos te bezoeken onder het genot van een drankje. Er is gratis en voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving. Het programma duurt van 19.30 tot 21.00, inlooptijd vanaf 19.00 uur. Graag wel even van tevoren aanmelden. Dit kan door een mail te sturen naar diabetescafe.drechtsteden@hotmail.com of door te bellen met Ester Lindeboom via telefoonnummer 06-2159 4505 of met Nelleke Scheurwater via telefoonnummer 06-2360 0989.

Meer berichten
Shopbox