Cruyff Football trainingen bij Pelikaan

In oktober 2017 had Z.V.V. Pelikaan een absolute primeur te pakken toen Cruyff Football by Team Jonk een voetbalschool startte op de accommodatie van de Zwijndrechtse vereniging. Dit was een groot succes en dus gaat er binnenkort een tweede serie beginnen.

Zwijndrecht - In 10 sessies van 75 minuten werden zo'n veertig jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot 14 jaar getraind op de onderdelen: Techniek, Spelplezier, Creativiteit en eenvoudige spelprincipes als 'diepte voor breedte' en de '3 seconden regel'.

Michel Hordijk

De link tussen de Peli's en Cruyff Football is de geboren en getogen Zwijndrechtenaar Michel Hordijk. Rinus Priester haalde de door Coerver en Cruijff geïnspireerde Hordijk naar de club in 2003, waar de destijds 33-jarige trainer een seizoen werkte met alle selectieteams van de jeugdopleiding van Pelikaan. Een kleine 15 jaar later heeft Hordijk inmiddels een schat aan ervaring opgedaan binnen de professionele voetbalwereld, middels een reis die hem voerde langs NAC Breda, FC Utrecht, CSKA Moskou en AFC Ajax.

Team Jonk

Samen met Jonk en 5 andere ex-Ajax-werknemers geeft Hordijk nu invulling aan het bewaken, doorontwikkelen en verspreiden van de legacy van Johan Cruijff. ''In eerste instantie richten wij ons vooral op het inspireren en helpen ontwikkelen van jeugdtrainers, in Nederland en daarbuiten'', legt Hordijk uit. ''Maar naast onze ambitie om trainers op te leiden en te beïnvloeden, heeft een aantal mensen van ons team (waaronder ik zelf) een sterke connectie met de jeugd en een drang om op het veld te staan. Ik heb vanaf mijn achttiende vrijwel onafgebroken met jeugd gewerkt, op allerlei niveaus, zowel bij clubs als via voetbalscholen. Van daaruit is het idee ontstaan om ook vanuit Team Jonk iets van een open voetbalschool op te zetten. Daarmee zijn we in oktober vorig jaar begonnen. Mooi dat dat bij Pelikaan kan, de vereniging waar mijn loopbaan als techniektrainer feitelijk begonnen is.''

Stapjes maken

De eerste serie van 10 trainingen is, zowel bij trainers als spelers, goed bevallen. "Het belangrijkste is dat spelers plezier hebben in de trainingen en dat ze van daaruit dingen leren en stapjes maken'', zegt Hordijk hierover. ''Vooral op het gebied van techniek, zodat acties vaker gaan lukken en het zelfvertrouwen kan groeien. Met dat vertrouwen kunnen de spelers vervolgens weer betere beslissingen nemen binnen het spel, ook doordat ze een beter overzicht ontwikkelen. Het is allemaal niet zo moeilijk, maar je moet het wel op de juiste manier benaderen en het in praktijk brengen op de training. Als je dat doet, dan zie je al betrekkelijk snel resultaat.''

De tweede serie van 10 trainingen, die in haar geheel wordt gegeven door Hordijk en mede-trainer Mark Kuiters, start op zondag 8 april. Voor meer informatie en aanmelden: michel@cruyfffootball.com.

Meer berichten
Shopbox