In 2012 en in 2016 deed Iris mee aan de Paralympische Spelen, met verspringen. In 2013 werd ze bovendien wereldkampioen verspringen. (Foto: Jan Volwerk)
In 2012 en in 2016 deed Iris mee aan de Paralympische Spelen, met verspringen. In 2013 werd ze bovendien wereldkampioen verspringen. (Foto: Jan Volwerk) (Foto: Jan Volwerk)

'Als beginner mag ik niet klagen'

Iris Pruysen (30) uit Zwijndrecht is oud-topatlete en geeft sinds ruim een maand pilateslessen. Iris mist haar rechteronderbeen, maar dat weerhoudt haar er niet van om er vol voor te gaan.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – Toen Iris 18 was, ging het helemaal mis op een zeilkampuitje van school. Zij ging samen met anderen varen op het IJsselmeer toen er op de boot waarop ze zat en gasexplosie plaatsvond. Het gevolg: onder meer een heel grote wond op het onderbeen van Iris. Twee maanden lag ze in het ziekenhuis, toen uiteindelijk besloten werd om haar onderbeen te amputeren. De Zwijndrechtse zat altijd op korfbal, maar dat zat er daarna niet echt meer in voor haar. "Ik was sportief, ook al was ik niet superfanatiek. Het oppakken van korfbal viel een beetje tegen, dus ik zocht wat nieuws. In 2009 kreeg ik een blade, een hulpstuk voor mijn been. Daarmee ben ik op atletiek gegaan. Ik werd verliefd op het rengevoel – ik had tenslotte een tijd niet kunnen rennen."

In 2012 en in 2016 deed Iris mee aan de Paralympische Spelen, met verspringen. In 2013 werd ze bovendien wereldkampioen verspringen. Deze tak van sport staat nu op een lager pitje. "Ik train nog wel, maar sinds de zomer niet zoveel meer. Ook doordat ik nu pilateslessen geef. Ik vind het moeilijk om helemaal afscheid te nemen van het verspringen, want het heeft me zoveel moois gebracht. Maar ik moet ook eerlijk zijn: ik verbeter mezelf niet meer ten opzichte van het wereldkampioenschap in 2013, dus ik ben aan het afbouwen. Mijn aandacht ging ook naar andere zaken."

Pilates, dus. In oktober 2017 begon ze met het geven van pilateslessen in Dordrecht. "Ik kwam in aanraking met pilates toen ik tijdens mijn sportcarrière zag dat dit goed is voor mijn lichaam, vanwege de houding, de spierkracht en de coördinatie. Ik merkte al snel dat ik mijn eigen ding wilde doen en daarom ben ik in januari van dit jaar zelf begonnen met het geven van pilateslessen, in het Paramedisch Centrum Zwijndrecht aan de Burgemeester de Bruïnelaan. De hele maand januari gaf ik gratis proeflessen en deze actie is wegens succes verlengd. Als beginner mag ik niet klagen over de belangstelling – ik geef vijf of zes lessen per week en het maximum aantal deelnemers van acht man heb ik al enkele keren bereikt. Pilates is goed voor iedereen. Ik gebruik bij de lessen mijn ervaring als oud-topatlete, want ik weet door al die jaren veel sporten het werkt en waar bepaalde oefeningen goed voor zijn."

Meer informatie is te vinden op de website www.irispruysen.nl.

Meer berichten
Shopbox