In de jaren dertig van de vorige eeuw opende Het Badhuis voor het eerst zijn deuren. (Foto: Privé)
In de jaren dertig van de vorige eeuw opende Het Badhuis voor het eerst zijn deuren. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Het Badhuis bestaat vijf jaar

Het Badhuis aan de Prins Hendrikstraat in Zwijndrecht bestaat precies vijf jaar. Het is uitgegroeid tot een plek waar vele activiteiten worden gehouden, met een mooi bezoekersaantal.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - In de jaren dertig van de vorige eeuw opende Het Badhuis voor het eerst zijn deuren. "Menig Zwijndrechtenaar kwam hier wekelijks met een handdoek onder de arm voor een douchebeurt," vertelt Peter Huijser, die zich samen met zijn vrouw Mariette beschikbaar stelde om het project aan te pakken. "Je kon er ook in bad, maar dat was voor de meeste mensen niet weggelegd. Doordat zowat de gehele wijk in 1980 voorzien werd van nieuwe huizen met eigen douche, kwam de functie te vervallen en werd het Badhuis een buurthuis."

In 2013 startte een samenwerkingsverband van Wijkplatform Centrum, Vivera en de Oude Kerk een nieuw initiatief. Op 5 maart van dat jaar verrichtte toenmalig wethouder Elbert Vissers de officiële opening. En dat is deze week alweer vijf jaar geleden. Peter: "Al snel meldden zich diverse vrijwilligers aan die graag mee wilden doen. Het Badhuis kent op dit moment een leger van ruim 25 trouwe vrijwilligers waarvan de meesten al vanaf het begin meedraaien. De koffie-inloop was de eerste activiteit die van start ging. Daarmee ging de deur direct voor vier dagen in de week open. Vanuit de buurt kwamen andere wensen en ideeën naar boven en daar is naar geluisterd. Zo startte er in de eerste maand een linedanc-ecursus, gevolgd door een kaart- en biljartavond op dinsdagavond. Ook de Kidsclub draait al vanaf de opening. Binnenkort zal om de week een jongerenactiviteit opgestart worden."

Verder is er een succesvolle computercursus, is Het Badhuis de thuisbasis van Wijkplatform Centrum, ontmoeten mensen elkaar op zondag, zijn er op diverse dagen spreekuren van maatschappelijke organisaties en er worden iedere eerste dinsdag en derde donderdag van de maand Buurtmaaltijden georganiseerd. "Er ontstaan relaties en vriendschappen tussen wijkbewoners, die ook buiten Het Badhuis om verder gaan."

Peter: "Het Badhuis heeft de afgelopen jaren een zinvolle bijdrage mogen leveren aan de verbinding tussen professionals en wijkbewoners en vooral ook aan relaties tussen wijkbewoners onderling. We zijn het gewoon gaan proberen en zie nu eens: er worden vele activiteiten gehouden en we hebben een mooi bezoekersaantal, wat wil je nog meer? Er staat een bruisend wijkcentrum. We zijn iedereen die hier zijn of haar steentje aan bij heeft gedragen, op welke manier dan ook, enorm dankbaar." Ter gelegenheid van het jubileum is de koffie en de thee tijdens deze feestmaand gratis en is er iedere morgen iets lekkers bij de koffie. Op 23 maart wordt een feestavond met happy hour georganiseerd. Zie ook www.hetbadhuis-zwijndrecht.nl.

Meer berichten
Shopbox