In november 2017 zette Elna een bericht op social media met een oproep voor spulletjes met een varken erop. Algauw stroomden de artikelen binnen. (Foto: Privé)
In november 2017 zette Elna een bericht op social media met een oproep voor spulletjes met een varken erop. Algauw stroomden de artikelen binnen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Mooie nagedachtenis aan mijn broer'

Wat begon met een berichtje op social media, is uitgegroeid tot iets groots: Elna Leegwater uit Zwijndrecht staat op Koningsdag met een kraam vol spullen met een varkentje erop, voor een goed doel. Dat doel heeft alles met haar overleden broer te maken.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – In november 2017 zette Elna een bericht op social media met een oproep voor spulletjes met een varken erop. Algauw stroomden de artikelen binnen en inmiddels heeft Elna zes grote dozen en zes shoppers vol spullen. Van spaarpotten en servies tot en met boeken en spellen – er zit van alles bij. Ook een schilderij dat iemand speciaal voor Elna's verkoop gemaakt heeft, breisels die een breiclub uit Hendrik-Ido-Ambacht gemaakt heeft en iemand gaat cupcakes met varkentjes erop bakken. "Het is een heel groot ding geworden," zegt Elna verwonderd. "Dat had ik gehoopt, maar niet verwacht." 

Elna's gehandicapte broer Henri is in juli 2016 overleden, op 51-jarige leeftijd. Hij woonde thuis bij hun ouders maar volgde tien jaar lang activiteiten bij dagverblijf Calypso van stichting Gemiva. De opbrengst van Elna's verkoop op Koningsdag gaat naar Calypso. "Mijn broer was op 30 april – destijds Koninginnedag – jarig en dat was echt zijn dag. In de ochtend gingen we altijd naar de aubade, daarna aten we oranjegebak bij mijn ouders en maakten we een rondje over de vrijmarkt. 's Middags kwam er altijd visite voor zijn verjaardag en ging speciaal voor hem de vlag uit. Vroeger vond Henri varkentjes heel leuk, met name vanwege de geluiden die ze maakten. Bij de kinderboerderij gingen we ook altijd bij de varkens kijken. Verder kreeg hij kaarten met een varken erop, had hij een schilderij met dit dier erop en hij sliep met twee varkensknuffeltjes. Vandaar dat ik nu varkensspullen ga verkopen."

De eerste stap, spullen verzamelen, is een succes. Nu hoopt Elna op een goede verkoop op de vrijmarkt aan de Burgemeester de Bruïnelaan, op een mooi aangeklede kraam. "Henri's spulletjes verkopen we niet, die hebben teveel emotionele waarde. We bewaren ze wel. Als ik besef waar ik dit voor doe, raakt het me wel en kan ik emotioneel worden. Maar het brengt me vooral veel positieve energie. Ik heb ook zulke mooie gesprekken over mijn broer door deze actie. Mijn ouders komen ook naar de kraam kijken op Koningsdag. Alles komt voor ons samen op die dag."

Met de opbrengst koopt Calypso een bubbelwaterbuis, een lange buis met water en bubbels die cliënten rustig maakt. Die had de dagbesteding eerst al, maar de buis was kapot gegaan. Elna: "Die buis is een prachtige nagedachtenis aan mijn broer."

Meer berichten