Steven de Graaf geeft zijn team instructies.
Steven de Graaf geeft zijn team instructies. (Foto: Rinie Boon)

Steven de Graaf wil prijs als afscheid

Steven de Graaf is bezig aan zijn laatste maanden als hoofdtrainer van korfbalvereniging Albatros. Komend seizoen gaat hij aan de slag bij KV Tilburg. "Drie jaar is mooi voor een trainer bij één club", stelt hij nuchter vast.

Zwijndrecht - Uiteraard hoopt De Graaf zijn verblijf bij Albatros met een klinkend resultaat af te sluiten. De mogelijkheden daartoe zijn er volop, want de Zwijndrechters gaan aan kop in de tweede klasse van de veldcompetitie. "Het zou fantastisch zijn om de titel te pakken", zegt hij. "Dat maakt eerdere teleurstellingen in ieder geval voor een deel goed. We hadden namelijk al eerder prijzen kunnen pakken met Albatros, maar grepen tot twee maal toe mis. Dat dat gebeurde had alles te maken met het feit dat de ploeg qua ontwikkeling achterbleef bij wat ik wilde en hoopte. Natuurlijk, het team ontwikkelde zich wel, maar het ging te langzaam. Pas nu, in mijn derde jaar, zijn we toe aan oogsten. Dat vind ik best teleurstellend. Ik had verwacht dat we dat al in het tweede jaar hadden kunnen doen."

Vanuit zijn eigen ervaringen als topkorfballer en als trainer/coach heeft Steven de Graaf zijn eigen filosofie ontwikkelt. "En die is gebaseerd op een absolute winnaarsmentaliteit én het besef dat je honderd procent als team moet functioneren als je wat wilt bereiken. Voor egoïsme is geen plaats. Speltechnisch streef ik dynamisch, modern korfbal na waarmee ik via meerdere schuiven tot kansen wil komen. We mogen vaststellen dat dat spelletje zo langzamerhand aardig is geïmplementeerd bij Albatros. Mijn opvolger Rutger Sijstermans kan straks daar op verder borduren. Maar eerst wil ik het competitieseizoen goed afmaken met deze groep. We hebben stappen gezet. Het wordt tijd dat we die om gaan zetten in een kampioenschap. Pas daarna ga ik aan mijn nieuwe vereniging denken. Natuurlijk, ik heb zin in Tilburg. Ook daar wacht me een mooie en interessante uitdaging. Maar wat vooral telt is het nú. Ik wil graag afscheid nemen van Albatros met een tastbaar succes. De voorsprong is er. Nu nog vasthouden of zelfs uitbreiden!"

Voordat Steven de Graaf Albatros onder zijn hoede kreeg was hij vier seizoenen lang trainer van KCR in Ridderkerk. "Ik heb er destijds een vierde jaar aan vastgeplakt omdat er sterke jeugd doorstroomde. Als ik eerlijk ben zie ik zo'n ontwikkeling op korte termijn bij Albatros niet gebeuren. Ook daarom is het goed om de samenwerking na drie jaar te beëindigen. Ik ben geen trainer die op de winkel past. Ik wil vooruit."

Meer berichten