Kees Popijus met het boek. (Foto: Privé)
Kees Popijus met het boek. (Foto: Privé)

Herinneringen gebundeld in boek

Kees Popijus presenteert op woensdag 9 mei in het Badhuis in Zwijndrecht een boek over Zwijndrecht, getiteld 'Herinneringen'. Hij bracht hiervoor verhalen van oud-inwoners bij elkaar.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - In 'Herinneringen' halen drie oud-inwoners van Zwijndrecht herinneringen op aan hun jeugd. Ad Bakker vertelt van de omgeving van het Oranjeplein waar hij opgroeide. Henk van Hulst groeide op in de omgeving van het Doornplein. Maarten Vliegenthart groeide op in de omgeving van de Ringdijk nabij het Maasplein. Hij vertelt over deze omgeving en haalt herinneringen op aan de Ringdijk van voor de dijkverzwaring. Elk met hun eigen invalshoek. "Het geeft een beeld van hun woonplaats van omstreeks de jaren vijftig van de vorige eeuw," zegt Kees. "Voor de oudere lezers onder ons zeker veel herkenning. De jongere lezer zal het een inzicht geven in hoe de jeugd, hun (groot)ouders, opgroeide vlak na de Tweede Wereldoorlog."

Het idee voor dit boek is ontstaan naar aanleiding een ontvangen verhaal van Ad Bakker, vertelt Kees. "Hij nam contact met mij op en vertelde dat hij een leuk verhaal kon vertellen over zijn jeugd. Na een gesprek met hem realiseerde ik mij dat ik een soortgelijk verhaal al eens eerder had ontvangen van een ander oud-inwoner, Henk van Hulst. Ik heb gevraagd of hij interesse had om medewerking te verlenen aan een boek met herinneringen aan Zwijndrecht. Inmiddels had ik ook contact met Maarten Vliegenthart. Na veel overleg via gesprekken en mail heeft dit geresulteerd in een boek van 84 pagina's."
 
Het bijzondere van het boek is dat het een blik werpt op Zwijndrecht in de jaren '50 en '60, zegt Kees. "Het geeft ook inzicht in hoe men opgroeide. Wat men deed als jongeling en wat er toen gebruikelijk was. Spelletjes op straat, of gebruiken die toen normaal waren maar nu al in de vergetelheid zijn geraakt. Al schrijvende realiseerde men zich dat onze gemeente hard veranderd is in toch een vrij kort tijdsbestek, zo'n 40 jaar. Het tuindersdorp verloor zijn landelijke karakter en groeide uit van omstreeks 15.000 inwoners in 1950 naar ruim 40.000 nu. Tuinders zijn nagenoeg verdwenen. Maar ook het straatbeeld is ingrijpend veranderd."

Kees is blij met het resultaat. "Ieder verhaal geeft een mooi tijdsbeeld met raakvlakken zonder dat er herhalingen in zitten. Het geheel vult elkaar goed aan. Door de vele illustraties is het een kijkboek geworden met daarom heen verhalen. Al met al ben ik tevreden met het resultaat."
 
Het boek is vanaf woensdagmiddag 9 mei voor 9.95 euro te koop bij Rokerscentrum Boulogne in winkelcentrum Passage, Prakrijk fysiotherapie Vliegenthart aan de Swanendrift, boekhandel Hyperion in Walburg, de Historische vereniging Zwijndrecht en Kapsalon Van Hese aan het Willem Ruysplein.
 

Meer berichten