Een stralende dag voor een feestelijke opening van het Binnenvaart Centre of Excellence. Martin Bloem van Deal Drecht Cities: "IK heb nog nooit zoiets meegemaakt. Vanaf dag één werden we gesteund door het bedrijfsleven. Wat een leuke sector is de binnenvaart!" (Foto: Cees van Meerten)
Een stralende dag voor een feestelijke opening van het Binnenvaart Centre of Excellence. Martin Bloem van Deal Drecht Cities: "IK heb nog nooit zoiets meegemaakt. Vanaf dag één werden we gesteund door het bedrijfsleven. Wat een leuke sector is de binnenvaart!" (Foto: Cees van Meerten) (Foto: Anja Helmink)

Blij met nieuwe Centre of Excellence

Zwijndrecht heeft sinds afgelopen maandag een heus Binnenvaart Centre of Excellence. Dit bevindt zich op het Innovation Park aan Lindtsedijk 14b. Hier gaan projecten, workshops en innovatie-activiteiten plaatsvinden, bedoeld voor alle ondernemers in de binnenvaart. Ook krijgt het centrum een functie als ontmoetingsplaats. Burgemeester Schrijer en wethouder Kreukniet overhandigden symbolisch de sleutel aan enkele prominente binnenvaartondernemers.

Zwijndrecht - Kwartiermaker Cees-Willem Koorneef van EDB( Economic Development Board) onderzocht vorig jaar de behoeften onder ondernemers binnen de binnenvaartbranche. Hij sprak er ruim 50 en concludeerde dat zij vooral behoefte hebben aan contact met elkaar. Niet alleen voor de gezelligheid, maar vooral ook om kennis te delen, te bundelen en te werken aan concrete projecten in de markt. Toen de behoefte eenmaal duidelijk was en het actieplan uitgewerkt, was het alleen nog zoeken naar een locatie voor een centraal binnenvaartcentrum. Die werd aangeboden door de gemeente en zodoende kon men aan de slag.
Brigitte Warnaar van Deal Drecht Cities houdt zich bezig met de marketing rondom het initiatief. Ze vertelt dat Drecht Cities gemeentes helpt bij het zich laten vestigen van bedrijven. "In dit geval ging het om het contact te ondersteunen tussen gemeente en binnenvaartondernemers. Het beroep binnenvaartschipper is een 'solo beroep'. Het is een eenzaam bestaan. De schippers hebben weinig contact maar hebben daar wel behoefte aan. Ook het bundelen van vakkennis vinden ze belangrijk. Zodra deze behoeften duidelijk waren, is de gemeente gaan kijken of ze kon helpen met het vinden van een locatie. Dat is gelukt."

Ondernemer aan zet

Binnen het Binnenvaart Centre of Excellence staan inhoud en kennis centraal, vertelt Martin Bloem, directeur van Drecht Cities. "Het gaat over innovatieve projecten van de werkvloer van ondernemers. De ondernemer is aan zet. De eerste drie projecten hebben zich al aangediend. Cofano, STC, Deen Shipping en Universe Shipping presenteerden hun ideeën tijdens de openingsbijeenkomst."
Volgens Gerard Deen (Deen Shipping) en Ben Maelissa (Danser Group) voorziet het centrum in een duidelijke behoefte. 'Wij willen als ondernemers op informele wijze kennis uitwisselen over zaken die ons in de dagelijkse praktijk bezighouden. Bijvoorbeeld over de beslissing welke brandstof we gaan gebruiken of over de automatisering van schip en ladingdata." Vanaf deze week kan dat in het nieuwe binnenvaartcentrum. Martin Bloem is zeer tevreden en besluit met: "Wat een leuke sector is de binnenvaart!"

Meer berichten