De Stolpersteine ter nagedachtenis aan het in 1942 weggevoerde joodse gezin Meijer.(FOTO: Lisette van Gameren van Berceau Creative)
De Stolpersteine ter nagedachtenis aan het in 1942 weggevoerde joodse gezin Meijer.(FOTO: Lisette van Gameren van Berceau Creative)

Vier stolpersteine in de Da Costastraat

Zwijndrecht - Op maandagochtend 30 april zijn er in de Da Costastraat hoek Tollensstraat in Zwijndrecht vier Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan het in 1942 weggevoerde joodse gezin Meijer. De stenen zijn ter nagedachtenis aan vader Herman Salomo Meijer, zijn vrouw Betsij Meijer-Zilverberg en hun twee dochters Rosaline Betty en Johanna. Ondanks de regen was er veel belangstelling. Namens de Gemeente Zwijndrecht voerde loco burgemeester Jolanda de Witte het woord. Frans Meijer, familielid en voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwijndrecht vertelde de aanwezigen het levensverhaal van het gezin Meijer-Zilverberg. Bij de plechtigheid hebben een aantal leerlingen van de basisschool de Impuls de stenen aangegeven en bloemen gelegd. Else heeft een gedicht voorgedragen.

Voor de vierde keer was de Duitse kunstenaar Gunther Demnig in Zwijndrecht. Hij legt zijn Stolpersteine overal in Europa in het plaveisel op alle adressen waar vandaan er tijdens de Tweede Wereldoorlog bewoners zijn gedeporteerd.
In 2015 was Demnig voor de eerste keer in Zwijndrecht om herinneringsstenen te plaatsen voor de familie van apotheker Meijer op het Veerplein. In 2016 zijn er stenen gelegd in de Juliana van Stolbergstraat voor het gezin Den Hartog-Swelheim. En vorig jaar legde hij vijf Stolpersteine op de Rotterdamseweg voor de familie Levisson.

Meer berichten