Nancy van de Ruit voor Cultureel Centrum Cascade waar op 16 mei de eerste bijeenkomst plaats vindt van het Menopauze café met als thema 'Opvliegers'. Nancy is blij met de ruimte, die Cascade haar biedt. "Ik ben directeur Joop Bijl zo dankbaar voor zijn aanbod!"
Nancy van de Ruit voor Cultureel Centrum Cascade waar op 16 mei de eerste bijeenkomst plaats vindt van het Menopauze café met als thema 'Opvliegers'. Nancy is blij met de ruimte, die Cascade haar biedt. "Ik ben directeur Joop Bijl zo dankbaar voor zijn aanbod!" (Foto: Anja Helmink)

H.I.Ambacht krijgt Menopauze café

De overgang is voor veel vrouwen een nare, ingrijpende periode, die enorm veel impact kan hebben op hun dagelijks leven. Nancy van de Ruit (51) uit Hendrik-Ido-Ambacht weet hier uit eigen ondervinding alles van. Om vrouwen, die in hetzelfde schuitje zitten te helpen, schreef zij het boek 'De overgang, meer dan een Hot flash'. Nu zoekt zij een nog breder bereik door de oprichting van een menopauzecafé. Op 16 mei wordt dit geopend met een eerste bijeenkomst in Cultureel Centrum Cascade aan Hoge Kade 50.

H.I.Ambacht - Nancy: "Toen ik mijn boek geschreven had, wilde ik meer en vooral een breder bereik. Op een gegeven moment kwam ik het fenomeen Menopauze café tegen. Ik vond dat meteen een leuk idee en besloot zoiets ook voor ons dorp op te starten. Een ruimte zoeken bleek het lastigst te zijn. Ik heb alles afgezocht, tot ik uiteindelijk Joop Bijl tegen kwam, de directeur van Cascade. Hij zei meteen: "Dan kom je toch in Cascade." Ik ben hem heel erg dankbaar voor dit aanbod en maak er natuurlijk graag gebruik van."
"Op 16 mei zal Care for Women specialiste, Ria van der Mark, iets vertellen over opvliegers. Daarna volgt een vragenrondje en als afsluiting kunnen de vrouwen gezellig nakletsen. Hopelijk zullen ze zo het begrip en de (h)erkenning bij elkaar vinden en zullen taboes worden doorbroken." Nancy streeft voorlopig naar 2 bijeenkomsten per jaar. De volgende bijeenkomst staat gepland voor december en krijgt als thema: de overgang en hartklachten. Hiervoor heeft Nancy contacten binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis. Sinds een maand is Nancy ook actief op Facebook. Ze richtte zowel een pagina als een besloten groep op. Bezoekers hiervan lezen in de informatie wat Nancy beoogt met haar initiatief: "Mijn café is en moet een plek zijn, waar je gevoelens, vragen en hersenspinsels kunt delen met andere vrouwen. Op een gezellige, open en nietsontziende manier maken we hier alles bespreekbaar omtrent de overgang en doorbreken we taboes, die als een donkere wolk boven sommige problemen en verschijnselen hangen."

Op 16 mei is iedereen vanaf 19.30 hartelijk welkom in Cascade. In december komt er een avond over de overgang en hartklachten. Nancy denkt echter ook al aan volgend jaar. Voor juni 2019 staat een avond voor werkgevers op de planning. Daarop zal Evelien Bakker van platform Vuurvrouw spreken. Misschien komt er ook een avond voor partners. Nancy heeft plannen genoeg! Zie ook: www.facebook.com/menopauzecafé.

Meer berichten