Rogier Dorsman: trots op Europese medailles.
Rogier Dorsman: trots op Europese medailles. (Foto: john de pater)

Topprestaties smaken naar meer!

Een heldenontvangst op Schiphol, een vlag en een spandoek bij zijn huis, de hele straat versierd, veel media-aandacht: de twee bronzen plakken die parazwemmer Rogier Dorsman behaalde op het EK in Dublin leidden tot prachtige taferelen in Heerjansdam!

Door Jan J. Timmer

Heerjansdam - "Ik heb er enorm van genoten", glimlacht de 19-jarige topsporter als hij terugkijkt op wat hem overkwam sinds hij weer voet zette op Nederlandse bodem. "Veel mensen hebben echt met me meegeleefd en dat is natuurlijk hartstikke fijn!"

Dorsman debuteerde in Ierland op een EK, maar dat was aan zijn prestaties niet af te zien. Hij won zowel op de 200 meter wisselslag als de 400 meter vrije slag een knappe bronzen plak. En passant zwom hij op beide afstanden ook een nieuw persoonlijk record. "Voorafgaand aan het EK wist ik wel zo'n beetje waar ik stond", blikt hij terug. "Tijden liegen net hè! Op de internationale ranking stond ik behoorlijk hoog. Je weet echter ook dat er bij zo'n toernooi altijd nieuwe mensen bij kunnen komen die verrassend goed zijn. In Dublin wáren die er ook. Twee man zelfs. Ik kende ze niet, maar ze zwommen razendsnel. Eén van hen kwam ook uit in mijn categorie. Die man was een klasse apart. Natuurlijk ben ik heel trots op mijn medailles, maar ik had toch óók het gevoel dat ik sneller kon dan ik in Dublin liet zien. Waarschijnlijk heb ik toch wat last gehad van de spanning die zo'n evenement met zich mee brengt. Dit is echter een prima ervaring die ik mee neem naar volgende toernooien. In juni staat het WK Parazwemmen in Maleisië op het programma. Ik heb nu eerst een paar weekjes 'vrij' en daarna ga ik me aan de voorbereiding wijden."
De visueel ernstig beperkte Rogier Dorsman lééft voor zijn sport, mogen we opmaken uit zijn trainingsschema dat bestaat uit liefst negen sessies per week bij zwemvereniging De Devel in Zwijndrecht en de nationale selectie in Amersfoort. "Ik ga 's avonds om half negen naar bed en sta in de ochtend om vijf uur op", geeft hij zijn dagelijkse topsportritme weer. "Daardoor leid ik een ander leven dan veel andere jongens van mijn leeftijd en heb ik weinig tijd voor vriendschappen buiten de sport. Op zich is dat jammer, maar er staat veel moois tegenover. Ik mag me bezighouden met wat ik het allerleukste vind: zwemmen. Daarnaast krijg ik de kans om me volop te blijven ontwikkelen. Het is mijn einddoel om de Paralympics te halen en daar goed te presteren. Er is nog veel nodig om dat te bereiken, maar ik ga er alles aan doen om die droom waar te maken. Fijn is ook dat ik nu ga studeren aan de Johan Cruijff Academy. Ik ga er de opleiding Sportmarketing volgen. Prettig is dat men daar de lessen en lesdagen om mijn trainingen en wedstrijden heen bouwt; een ideale situatie voor als je aan topsport doet. Ik verheug me dan ook erg op de opleiding. En ondertussen geniet ik nog lekker na van al het moois wat ik de voorbije weken heb meegemaakt. Het was in één woord 'fantastisch'!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden