'Venus' is te vinden aan het Maaspad.
'Venus' is te vinden aan het Maaspad. (Foto: )

Het beeld 'Venus' van Eddy Gheress

Het beeld 'Venus' van Eddy Gheress is te zien aan het Maaspad in Zwijndrecht

Zwijndrecht - Eddy Gheress (1944) is geboren in Canada, maar woont en werkt in Amsterdam. Gheress werkt vooral in steen, waarbij de grootte niet uitmaakt. Stenen worden onder zijn handen omgetoverd in voluptueuze naakte vrouwenfiguren.
De zachte, vrouwelijke ronde vormen komen rechtstreeks voort uit zijn handen. Zelden heeft hij een model nodig. In combinatie met de harde hoekige stenen ontstaat een harmonieuze eenheid.

Handen en het hart

De verstilde beeldhouwkunst van Gheress roept soms herinneringen op aan vruchtbaarheidsgodinnen uit de prehistorie, dan weer aan de Egeïsche of de primitieve kunst. Bovenal is echter aan de beelden een grote liefde voor het ambacht af te lezen. Voor de beeldhouwer is het maken van een beeld een proces van fysieke arbeid, waaraan richting gegeven wordt door het gevoel. Beeldhouwkunst is voor hem geen zaak van het hoofd, maar een zaak van de handen en het hart.

Meer informatie over de beelden in het Noordpark en aan het Maaspad is te vinden op de website van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers

www.beeldenparkdrechtoevers.nl

Meer berichten