Mark Zwang kijkt waar hij de bal kwijt kan.
Mark Zwang kijkt waar hij de bal kwijt kan. (Foto: John de Pater)

Mark Zwang: 'meer voetbal in VVGZ'

Mark Zwang is weliswaar nog slechts 22, maar wordt bij VVGZ toch tot de ervaren spelers gerekend. "De tijd dat foutjes van mijn kant werden vergoelijkt onder het motto 'hij is nog jong', ligt achter me. Logisch als je drie jaar achtereen in de basis voetbalt."

Door Jan J. Timmer

Zwijndrecht - Centrale verdediger Mark Zwang geldt als één van de sterkhouders van de zaterdag eersteklasser uit Zwijndrecht. Een defensiespecialist met een prima functionele techniek en een no nonsense-mentaliteit die zo goed past bij het karakter van zijn club. VVGZ immers staat bekend om zijn nuchterheid en zijn vermogen om zich als echte amateurclub jaar in jaar uit staande te houden op eerste klasse-niveau. "Dat deden we de voorbije seizoenen vooral met voetbal waarin veelvuldig 'de lange bal 'gegeven werd", weet Zwang. "Maar daar is dit seizoen verandering in gekomen. Mede vanwege enkele prima versterkingen van buitenaf zijn we nu ook in staat om het spel over meer schijven te laten verlopen. We zijn er in voetballend opzicht absoluut op vooruit gegaan. Sommige mensen om het team heen moeten er wel even aan wennen dat ze niet meer steeds 'die lange peer' zien, maar in plaats daarvan veel vaker een tikje breed. Ik merk óók dat we meer aan voetballen toekomen. Omdat er veel beweging op het middenveld is, heb ik in balbezit veel meer afspeelopties dan voorheen. Ik vind dat een verademing."

Handhaving

En hij is niet alleen. "Het hele team is enthousiast over de nieuwe manier van spelen. Natuurlijk: we zijn ook realistisch. Er zullen straks genoeg wedstrijden zijn waarin we naar achteren gedrongen worden en tóch de lange bal zullen moeten spelen. Maar we kunnen nu óók op een andere manier voetballen, waardoor ik het gevoel heb dat we sterker zijn dan vorig seizoen. Onze eerste doelstelling blijft voorlopig handhaving in deze eerste klasse. Maar daar vanuit zouden we best eens kunnen opklimmen naar het linkerrijtje. Of dat gaat lukken? De toekomst zal het uitwijzen."

Uit naar GJS

VVGZ opent de competitie komende zaterdag uit bij GJS in het nabij Gorinchem gelegen Dalem. Of aanvoerder Ahmet Kuyucu van de partij zal zijn, is nog allerminst zeker. Hij raakte enkele weken geleden bij een afsluitend trainingspartijtje geblesseerd aan zijn enkel.. Vorig seizoen miste Kuyucu vrijwel een heel seizoen vanwege blessureleed. "Het is in de eerste plaats heel vervelend voor Ahmet zelf", zegt Mark Zwang. "Maar ook zijn teamgenoten vinden het rot voor hem. Hopelijk is ie op tijd hersteld."

Meer berichten