De herfst is de toptijd van het jaar. (Foto: Privé)
De herfst is de toptijd van het jaar. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Herfst in Arboretum Munnike Park

Het Arboretum Munnike Park in Zwijndrecht is het hele jaar door prachtig, maar zeker in de herfst. Bomen vol vruchten, planten met mooie kleuren – een lust voor het oog.

ZWIJNDRECHT - De herfst is de toptijd van het jaar, volgens Ria van Dijl, vrijwilliger in het park. "Sommige planten vallen op door hun geweldige kleuren, andere door hun siervruchten. De bomen die vol hangen met vruchten zoals sierappeltjes, hazelnoten, okkernoten, kweeperen, tamme kastanjes, paardenkastanjes. Veel bomen hebben prachtig gekleurde bladeren - rood, geel, bruin en allerlei nuances ertussen. Deze kleurverandering komt doordat de boom zijn voedingsstoffen terugtrekt uit de bladeren en opslaat in de wortels. Daardoor krijgen groene bladeren plotseling een andere kleur en na verloop van tijd laat de boom zijn bladeren vallen."

Er is genoeg te zien in Arboretum Munnike Park, volgens Ria. "De eenjarige planten in onze showtuin, die in mei in de grond zijn gezet, staan er nog steeds geweldig bij. De droogte deze zomer noodzaakte ons om deze kwetsbare plantjes veelvuldig te besproeien zodat zij konden overleven en hun bloemenpracht konden tonen. De zevenzonenboom bloeit van september tot oktober en toont zijn vruchten al voordat de herfst is begonnen. Naast de insectenflat, die bezocht wordt door veel insecten, staat er onder meer rood gras. De grassen worden nu steeds mooier, grote pluimen bewegen sierlijk in de wind. In de border bij de zakdoekjesboom staat een pindakaasboom met prachtige vruchten. De vleugelnoten hebben lange katjes, dat zijn trossen met vruchtjes die sierlijk aan de takken bungelen. Er staat ook een bijzondere struik in onze border, Callicarpa, ook wel schoonvrucht genoemd, deze struik heeft takken met paarse besjes. Op de grond liggen stekelige omhulsels van de tamme kastanje Castanea sativa. In een van de borders staat een rode hazelnoot met hazelnoten die verpakt zitten in een behaard vruchtomhulsel."

De herfst spreekt volgens Ria veel mensen aan. "Het mooiste seizoen in het park is volgens veel bezoekers de herfst, de bladeren kleuren, de geur van de gevallen blad geeft aan dat de herfst is aangebroken. In de herfst is het een komen en gaan van bezoekers en natuurliefhebbers die genieten van al het moois dat de natuur ons geeft. Er komen fotografen om de mooie plekjes vast te leggen, individuele bezoekers maar ook groepen mensen die interesse hebben in planten en bomen. Onder de belangstellenden zijn ook tuingroepen en vrijwilligers van andere parken/tuinen. Zij herkennen de beplanting in het Munnike Park en doen weer ideeën op voor hun eigen park of tuin."

Een kleine 40 vrijwilligers zijn op dinsdag- en zaterdagmorgen aanwezig zijn om het park te verfraaien. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom bij Vereniging Arboretum Munnike Park, zij kunnen hiervoor mailen naar jan.beerentemfel@gmail.com.

Meer berichten