Carla van der Slot (rechts) was 18 jaar lang onlosmakelijk verbonden met het Alzheimer Café Zwijndrecht, maar draagt nu het stokje over aan Bianca Niezink en Corien van Poortvliet. (Foto: Eline Lohman)
Carla van der Slot (rechts) was 18 jaar lang onlosmakelijk verbonden met het Alzheimer Café Zwijndrecht, maar draagt nu het stokje over aan Bianca Niezink en Corien van Poortvliet. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Nieuwe coördinatoren voor Alzheimer Café Zwijndrecht

Carla van der Slot was 18 jaar lang onlosmakelijk verbonden met het Alzheimer Café Zwijndrecht, maar draagt nu het stokje over aan Bianca Niezink en Corien van Poortvliet. Het Alzheimer Café gaat in dezelfde vertrouwelijke sfeer door; iedereen die meer wil weten over dementie is welkom. Het Alzheimer Café wordt elke eerste woensdag van de maand in de Salon van Swinhove gehouden.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – Carla begon met het regelen van werkelijk alles rondom de organisatie van het Alzheimer Café, van koffie en thee de spreker, de affiches en de PR. Woensdag 3 oktober, tijdens het Alzheimer Café, zal Carla haar taak als coördinator overdragen. Zij is de 70 gepasseerd en vindt het tijd om te stoppen.

Veel veranderd

"Vers bloed in de organisatie is altijd goed. Hoe ik terugkijk op die 18 jaar? Er is veel veranderd, in positieve zin. Mensen praten gemakkelijker over demente en we hebben steeds meer bezoekers. Het café heeft een zekere bekendheid gekregen in de regio. Het mooie is dat we 15 vrijwilligers hebben en dat veel zorg- en welzijnsorganisaties uit de regio, zoals De Swinhove Groep, De Blije Borgh, MEE, SWOZ/Diverz en de casemanagers meewerken aan het Alzheimer Café."

Vertrouwen

Carla heeft er alle vertrouwen in dat haar opvolgers het Alz Café op eenzelfde vertrouwde wijze zullen voortzetten. Corien: "Wij hebben er allebei veel zin in om onze nieuwe taak op ons te nemen. Het is volgens ons belangrijk dat mantelzorgers weten hoe je op een zo goed mogelijke manier met een partner of familielid met dementie kan omgaan. Zij zitten namelijk in een heel zwaar proces en dan krijg je een totaal andere thuissituatie dan voor de diagnose."

Steun bieden

Beide dames – die bij Swinhove werken - waren al als vrijwilliger betrokken bij het café. Bianca was heel verbaasd toen zij voor het eerst één van de bijeenkomsten bezocht, vertelt zij. "Ik werk al jaren in de zorg, maar werd geraakt door de verhalen die ik hoorde in het Alzheimer Café. Ik wil er voor mensen zijn om een stukje steun te bieden, om mee te voelen en van betekenis te zijn. Voor in de toekomst willen wij de vertrouwde sfeer behouden en staan we open voor vragen, verhalen en ideeën. We hopen dat we een open houding hebben, zodat mensen naar ons toe komen."

Carla spreekt nog een wens uit voor de nieuwe coördinatoren en het Alzheimer Café Zwijndrecht. "Ik hoop dat Bianca en Corien de ruimte krijgen voor nieuwe onderwerpen zoals mensen met dementie op jonge leeftijd." Een uitdaging voor de dames, want veel informatie kun je tegenwoordig op internet verkrijgen, vertellen de dames. Maar dat is niet genoeg.

Tips uitwisselen

"Maar de ervaring, het lotgenotencontact en de emoties kun je niet van een scherm halen. Daarom is het belangrijk om tips uit te wisselen met elkaar. We draaien geen theorie af, maar geven ruimte aan ervaringsdeskundigen. Herkennen en erkennen van elkaars problemen en mensen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan – dat is waar het Alzheimer Café voor stond en blijft staan."

Volgende bijeenkomst

De volgende bijeenkomst van het Alzheimer Café Zwijndrecht is op woensdag 3 oktober, om 19.00 uur staat de koffie klaar. Het programma van deze avond start om 19.30 uur met een optreden van Linde Löbert van theatergroep Ervarea. Het interactief theater heeft als onderwerp 'omgaan met dementie, in het kader van 'Samen Dementie Vriendelijk'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden