Het grootste gedeelte van het Zwijndrechts Smartlappenkoor. In totaal spelen er vijf accordeonisten mee.
Het grootste gedeelte van het Zwijndrechts Smartlappenkoor. In totaal spelen er vijf accordeonisten mee. (Foto: )

25 jaar Zwijndrechts Smartlappenkoor

Het begon allemaal met 4 dames, maar is na 25 jaar uitgegroeid tot een koor met 40 zangers, een dirigent en 5 accordeonisten. Het geheim is de sterke band tussen de leden, vertelt Irene Lems, die al vanaf de oprichting lid is. Samen met bestuursvoorzitter Angelien Molenkamp en penningmeester Ada van der Wulp vertelt zij graag meer over het koor.

Door Anja Helmink

Zwijndrecht - Irene vertelt dat ze ooit met 4 vriendinnen op een verjaardag was in Haarlem. "Daar kwam zo'n smartlappenkoor en één van ons opperde om ook zoiets te beginnen. Al lachend brainstormden we wat. Vervolgens pakten we dit met zijn vieren serieus op en al snel gingen we van 4 naar 10 leden. Een dirigent hadden we nog niet, wel een accordeonist. Het koortje groeide echter vlot, want in 1998 bestond het al uit 25 leden. Vanaf 1997 oefenen we wekelijks hier in wijkcentrum Kubiek."

Ada is van de 21 jaar dat ze lid is, al 15 jaar penningmeester van het bestuur. Angelien is 4 jaar lid en werd vorig jaar tot voorzitter gekozen. Zij houdt zich onder anderen bezig met afspraken maken voor optredens in de regio. "We treden gemiddeld eens per maand op voor de bewoners van verzorgingstehuizen. Die waarderen onze liedjes erg. Ik ga vaak even op bezoek om te overleggen met de activiteitenbegeleider. Soms vragen ze vanuit het huis of ze onze liedlijst mogen zien, zodat ze zelf nummers uit kunnen kiezen. Soms laten ze het ook aan ons over. Het gebeurt ook dat er een nummer vanuit de zaal geroepen wordt. En natuurlijk hebben onze koorleden zelf ook hun voorkeuren." Het lied 'Sierra Madre' blijkt favoriet te zijn bij meerdere leden, 'Het Dorp' en 'De Vlieger' zijn voorbeelden van liedjes van deze tijd.

"We zagen ons koor steeds groeien", vertelt Irene. "Dat is een teken dat het hier leuk en goed is. Er is een fijne onderlinge sfeer en een goede band onderling." "Er ontstaan mooie vriendschappen, ook doordat mensen soms in eenzelfde situatie zitten. Voor velen is dit echt een uitje, soms zelfs het enige", voegt Angelien toe. Regelmatig gaan de koorleden ook samen weg. Irene herinnert zich nog goed het eerste uitstapje met de destijds 16 koorleden naar Putten. Daarna werden onder anderen Disneyland, Giethoorn en de Winterefteling bezocht.

Marina is bijna even lang lid als Irene en ook Liz (86) is al vanaf het begin betrokken. De drie dames zijn inmiddels benoemd tot erelid. Niet alleen vanwege het aantal 'dienstjaren', maar ook vanwege verdienste, benadrukken de dames.

Ter ere van het jubileum maakten de koorleden afgelopen dinsdag een gezellige vaartocht. Op 5 oktober is er de jaarlijkse korenavond, die dit jaar net een iets feestelijker tintje krijgt. Er zal opgetreden worden samen met het Gastels Smartlappenkoor en Zeemanskoor 'De kleine Jantjes' uit Dordrecht. De korenavond staat onder leiding van Bernie v.d. Heiden. Irene kijkt er naar uit. "Het is altijd druk en geweldig gezellig."

www.zwijndrechtssmartlappenkoor.nl

Meer berichten