Joop Tessers (rechts) en Marcel Vaandrager laten trots te omslag van zijn dichtbundel zien.
Joop Tessers (rechts) en Marcel Vaandrager laten trots te omslag van zijn dichtbundel zien.

Eerste dichtbundel voor Joop Tessers

Vanaf april 2016 staat er elke week een gedicht van Joop Tessers (81) in de weekkrant van H.I.Ambacht en Zwijndrecht. Deze gedichten worden door de lezers erg gewaardeerd. Ook werden ze opgemerkt door uitgever Marcel Vaandrager uit Werkendam. Bij deze uitgever komt begin november Joops eerste gedichtenbundel uit: 'Vanuit 't Ambacht gezien'

Door Anja Helmink

H.I.Ambacht - Gedichtjes en liedjes, Joop houdt er eigenlijk zijn hele leven al van. Het begon met Guido Gezelle op de lagere school. "Daar was ik fan van. Toen ik een jaar of 11 was schreef ik al gedichtjes. Ook schreef ik gelegenheidsgedichten en liedteksten voor cabaret- en revuegroepen. Soms zelfs voor beroepsartiesten zoals De Mounties. Reinata Heemskerk zong veel serieuze liederen, voor haar schreef ik ook een tekst. Piet Struik, dirigent van het Westlands Mannenkoor zorgde voor de muziek erbij. Reinata zong het lied vervolgens in Indonesië en Canada."

Copywriter

Joop ging, toen hij 14 jaar oud was, als nagelheter werken op een scheepswerf. Daarna was hij vanaf zijn 16e zes jaar beroepsmatroos bij de Koninklijke Marine. "Daarna werkte ik onder meer als taxichauffeur bij verschillende bedrijven. Tussendoor deed ik ook andere dingen zoals optredens en figuraties. Ik moest daarvoor snipperdagen opnemen en dat vond het taxibedrijf niet zo leuk. Toen zag ik op een dag een kleine advertentie in het AD. Een Ridderkerks bedrijf zocht een copywriter. Ik had enkel een map met wat korte tekstjes om te laten zien, maar toch zagen ze wat in mij. Zo werd ik copywriter en volgde ik bij het LOI de cursussen Creatief schrijven en Copywriting."

Herkenbaarheid

Joop dicht op rijm en bedacht de volgende naam voor zijn dichtgenre: "Realisme op rijm." "Wat ik schrijf, zijn eigenlijk verhalen. Ik observeer veel en schrijf over alledaagse dingen, beroepen, of soms vanuit eigen fantasie. Af en toe gooi ik er een kwinkslag tussendoor. Ik hou erg van humor en woordspelingen."
"De gedichten van Joop zijn heel toegankelijk", vat Marcel samen. "Mensen herkennen er dingen in en vinden dat leuk." Dat blijkt ook wel tijdens de dagelijkse wandelingen van Joop. Wildvreemde mensen spreken hem aan omdat ze hem herkennen van zijn fotootje in de krant. "Ik schreef bijvoorbeeld een gedicht over de verkeersbrigadiers en over de bedrijvigheid tijdens het opnieuw aanleggen van de straat. Heel herkenbaar voor de mensen."

Kunstcafé

Marcel kent Joop vanuit Kunstcafé Drechtsteden. Daar draagt Joop elke maand één van zijn gedichten voor tijdens 'De 5 minuten van Joop'. Marcel geeft kunstboeken, fotoboeken en gedichtenbundels uit onder het logo van 'Het Nederlands Dichters Podium'. Op 3 november gaat hij met een stapel gedichtenbundels naar Cultureel Centrum Cascade voor de boekpresentatie van Joop. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan burgemeester Heijkoop van Hendrik-Ido-Ambacht. Ook de burgemeester van Zwijndrecht, Dominic Schrijer zal aanwezig zijn. Joop kent beide burgemeesters van de Veteranendag. Joop vindt het fantastisch dat zijn eerste gedichtenbundel uitkomt. "Het is toch een stukje erkenning."

Meer berichten