Begin 2018 verhuisden Richard en Marriëlle uit Zwijndrecht met hun kinderen naar Frankrijk. (Foto: Privé)
Begin 2018 verhuisden Richard en Marriëlle uit Zwijndrecht met hun kinderen naar Frankrijk. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'We genieten van de vrijheid'

Begin 2018 verhuisden Richard en Marriëlle uit Zwijndrecht met hun kinderen naar Frankrijk. Zij begonnen daar een camping, Le Balcon Des Raspes. Hoe bevalt het? "Het is een hele stap geweest," vertellen Richard en Marriëlle. "Zeker omdat je met drie kinderen gaat emigreren. Dat is in het begin best even zoeken geweest en heeft even tijd nodig gehad om onze weg te vinden. De kinderen zijn begonnen op scholen die aangeraden werden door de burgemeester, maar dat was zo'n verschil met wat ze in Nederland gewend waren dat we naar een open dag zijn gegaan van een privéschool in de buurt. Dat zag er heel goed uit en toen hebben we besloten op die school verder te gaan en daar hebben ze het heel erg naar hun zin."

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - Zelf vonden Richard en Marriëlle het vooral zoeken naar waar je precies moet zijn om bepaalde dingen te regelen. Dat was in Nederland allemaal bekend terrein natuurlijk. Maar inmiddels zijn we aardig op de rit en zijn we zelfs sociaal verzekerd - dat kan soms wel langer dan een jaar duren voordat dat erdoor is! Afgelopen zomer hebben we een heel goed seizoen gedraaid. Boven verwachting zelfs en de gasten die bij ons geweest zijn, waren erg tevreden. De boekingen voor 2019 lopen momenteel ook al."

Het gezin is flink aan de slag geweest. "We hebben in het voorjaar eerst gezorgd dat ons horecagedeelte en het terras helemaal klaar was voor onze gasten. Dat was een flinke verbouwing. Ons huis hebben we toen even gelaten voor wat het was. Nu, na het seizoen, hebben we daar pas tijd aan besteed en hebben we samen met de vader van Richard, Bert Groeneweg, een maand lang hard geklust en is ons huis een gezellig thuis geworden. Zijn vader komt in het voorjaar weer terug om ons nog verder te helpen met de chalets, waar wij al eerder mee gaan beginnen. In een aantal chalets zal voor de zomer nog een nieuwe badkamer gerealiseerd gaan worden. Eerder hebben we al nieuwe dekbedden, kussens, beddengoed, pannen, en spulletjes voor het interieur aangeschaft voor in de chalets."

Het duurt wel even voordat je gewend bent in een nieuw land, merken Richard en Marriëlle. "Als je deze stap besluit te nemen, heb je er echt wel een jaar voor nodig om je weg te vinden en te wennen aan de nieuwe omgeving. We hebben ook echt bewondering voor onze kinderen en hoe zij dat op hebben gepakt. Via digitale kanalen is het natuurlijk ook erg makkelijk om contact te houden met vriendjes en vriendinnetjes, dus dat doen ze ook regelmatig. Maar ze hebben op de Franse school ook al een vriendenkring opgebouwd en zitten inmiddels op gym en voetbal, wat daar uiteraard ook aan bijdraagt. Zelf hebben we uiteraard ook contact met familie en vrienden via social media en whatsapp/bellen, maar even ergens aanwaaien voor een kletspraatje missen we soms wel. In Nederland hadden we een behoorlijk druk netwerk, zowel zakelijk als privé en dat is een groot verschil met hoe het nu is. Aan de andere kant genieten we enorm van de tijd die we nu voor het gezin hebben. Dat ging in Nederland, door de drukte, nog weleens langs ons heen. We zijn nog steeds erg blij dat we deze keuze hebben gemaakt en hebben nu al zin in het aankomende seizoen. Dat seizoen gaan we zo anders tegemoet dan afgelopen jaar doordat we onze weg inmiddels hebben gevonden en de ervaring van seizoen 2018 in onze achterzak hebben. We hebben ontzettend veel geleerd en genieten van de vrijheid die we hebben om samen te kunnen ondernemen/beslissen en te doen wat wij echt leuk vinden en waar wij achter staan!" Zie www.lebalcondesraspes.com.

Meer berichten