Het is in januari alweer een jaar geleden dat Stichting Theaterhuis Drechtsteden verhuisde naar een eigen onderkomen. (Foto: Jan Hoogstad/Prisma fotografie)
Het is in januari alweer een jaar geleden dat Stichting Theaterhuis Drechtsteden verhuisde naar een eigen onderkomen. (Foto: Jan Hoogstad/Prisma fotografie) (Foto: Jan Hoogstad/Prisma fotografie)

Theaterhuis zit jaar in eigen pand

Het is in januari alweer een jaar geleden dat Stichting Theaterhuis Drechtsteden verhuisde naar een eigen onderkomen, aan de Balistraat 1 in Zwijndrecht. De stichting heeft er nog altijd geen spijt van en is blij met het eigen pand.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – In het verleden huurde de stichting een ruimte bij cultureel centrum Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht, maar daar kon zij niet uitbreiden, terwijl die wens er wel was. In januari 2018 betrok het Theaterhuis het nieuwe pand. Het gevolg: sindsdien kan de stichting een uitgebreider rooster voor jong en oud bieden.

"Het bevalt heel goed," vertelt Dymphna Sturrus van het Theaterhuis. "We hebben er zeker geen spijt van dat we de overstap hebben gemaakt. Het is fijn om een eigen ruimte te hebben. De locatie is echt van jezelf en je kunt een eigen beeld scheppen voor de school. Ons aanbod is met de nieuwe locatie veel groter geworden. Voorheen hadden we 'slechts' lessen die een combinatie vormden van spel, zang en dans voor met name kinderen. Maar nu hebben we diverse soorten dans en theaterlessen maar ook allerlei creatieve en muzieklessen." Op de nieuwe locatie wordt druk geoefend voor de jaarlijkse voorstelling van het Theaterhuis, die in februari gehouden wordt in Spektakel. Daarnaast is Stichting Theaterhuis Drechtsteden nauw betrokken bij een geheel nieuw initiatief dat, op 1 januari, gelanceerd wordt: een heus centrum voor kunsten, dat ook op de locatie aan de Balistraat 1 zit. Dymphna: "We zijn dit centrum gestart omdat Zwijndrecht veel kunstdocenten en organisaties heeft op het gebied van kunst en cultuur. Echter de ruimte waar zij lessen en workshops kunnen geven is erg beperkt. Met de oprichting van het centrum van de kunsten willen wij kunstenaars de mogelijkheid geven om lessen en workshops niet langer thuis aan te hoeven bieden, maar tegen een redelijk tarief in het centrum voor de kunsten. De organisaties, kunstenaars kunnen zo hun eigen organisatie blijven houden, maar het centrum voor de kunsten faciliteert de plek en biedt mogelijkheden tot samenwerking en het opzetten van nieuwe evenementen en projecten. Wij blijven dus gewoon het Theaterhuis en onze partner dansschool Dansant blijft ook zelfstandig, maar binnen het centrum voor de kunsten werken wij samen. Waarom? Om te proberen kunst en cultuur nog meer zichtbaar en toegankelijk te maken. Een hoop kunstenaars zijn niet vindbaar en wijzelf ook nog niet altijd, terwijl het Theaterhuis toch alweer drie jaar bestaat." Dymphna denkt dat er zeker animo is voor het kunstcentrum. "Samen maken we elkaar sterk. Alle lagen van de bevolking kunnen op deze manier een ingang vinden bij kunst en cultuur. Samenwerkingspartners zijn heel belangrijk in de kunst- en theaterwereld. En dan is onze nieuwe locatie een heel fijne plek om daar vorm aan te geven. We zijn er erg trots op dat we nu ook een centrum voor kunst hebben!"

Meer berichten