Renee den Hartog, één van de jonge talenten van ABC Swindregt
Renee den Hartog, één van de jonge talenten van ABC Swindregt (Foto: John de Pater)

'Pokerface' op de badmintonbaan

Met haar 17 lentes behoort Renee den Hartog tot de jonge talenten in de top van badmintonvereniging ABC Swindregt. Extra leuk: ze speelt al sinds haar achtste bij de club.

Door Jan J. Timmer

Zwijndrecht - "Ik weet nog goed dat ik destijds en andere sport zocht omdat ik turnen niet meer zo leuk vond", blikt Renee den Hartog terug. "Ik ben toen gaan kijken bij ondermeer volleybal, voetbal en badminton. Ik was er snel uit hoor, ha ha! Ik werd tegelijk met mijn toenmalige buurmeisje en een vriendin meteen lid van ABC, de club in mijn woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht die later met BC Swindregt fuseerde tot ABC Swindregt. Het leuke is dat die meiden net als ik nog steeds badmintonnen. Met één van hen - Nikki van Rijnsoever- speel ik nu samen in het tweede team." ABC Swindregt heeft haar twee hoogste teams in de vijfde divisie (oftewel de 'oude' Hoofdklasse) spelen. De onderlinge niveauverschillen zijn klein, de resultaten van beide formaties goed. "Wij staan momenteel derde met uitzicht op meer", weet Renee den Hartog. "Een kampioenschap lijkt misschien net wat te hoog gegrepen, maar je weet het nooit he. Zelf ben ik in ieder geval een type sporter die nooit opgeeft. Al sta ik nog zo ver achter, ik blijf knokken voor elk punt." Een ander sterk punt van Renee den Hartog is haar 'pokerface' tijdens partijen. "Ha ha, dat hoor ik wel vaker! Tegenstanders kunnen aan mij niet zien hoe ik me voel en of ik vermoeid ben of niet." De damesenkel is haar favoriete spelonderdeel. "Ik ben een echte singelaar", stelt ze vast. "De mixed-dubbel is mijn minst favoriete onderdeel. Dat komt doordat ik als dame voorin moet spelen en geacht word om veel netdropduels aan te gaan. Juist dat laatste ligt me net zo. Ik vind het net wat te friemelig, ha ha! Ik weet echter ook dat mixen vanzelf leuker wordt als ik dat korte spel beter ga beheersen. Reden om er meer op te gaan oefenen. Want ik wil me blijven ontwikkelen in mijn sport. Het zou leuk zijn om ooit nog een klasse hoger te kunnen spelen. Nee, hoger reiken mijn ambities niet. Ik vind badminton vooral gaaf om te doen. Het plezier vasthouden is het belangrijkste."

Trainen doen Renee den Hartog en haar clubgenoten sinds deze zomer onder leiding van nieuwkomer Stefan Vissenberg. "Bevalt prima. Ik kom regelmatig met een bezweet hoofd en een lekker moe gevoel van de baan. Die dingen zijn voor mij vaak bepalend of een training leuk was of niet, ha ha! Ik vind het heerlijk om zwoegend over het veld te trekken en na afloop het gevoel te hebben at ik écht iets gedaan heb. Bij deze trainer zit dat wel goed, ha ha!"

Meer berichten