Burgemeester Schrijer. (Foto: Privé)
Burgemeester Schrijer. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

'Het is een waardevolle tijd geweest'

Na een ambtsperiode van bijna zes jaar neemt Dominic Schrijer afscheid als burgemeester van Zwijndrecht. Hij verlaat de gemeente, omdat hij met ingang van vrijdag 1 februari voorzitter wordt van Koninklijke BLN-Schuttevaer, de branchevereniging van de binnenvaart. De burgemeester blikt terug. "Zwijndrecht is een gemeente waar je als burgemeester echt tussen de mensen kunt staan, zodat je van de mensen ook zelf hoort wat er speelt. Dat is het mooiste deel van mijn ambt. Ik heb ook veel zelf meegedaan. Honkballen, volleyballen, voetballen. Ik neem afscheid met een goed en dankbaar gevoel. Ik laat de gemeente Zwijndrecht – een gemeente met ambities - met een gerust hart achter, al ben ik natuurlijk straks in mijn nieuwe functie ook nog in Zwijndrecht."

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT - Er komt voor Schrijer een einde aan een periode van 25 jaar openbaar bestuur. Hoe kijkt hij daarop terug? "Het is voor mij een waardevolle tijd geweest, waar ik dankbaar voor ben. Ik werd geraakt door wat er loskwam rond de noodopvang van 25 vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en andere landen. Daar heeft de samenleving van Zwijndrecht zich van haar warme kant laten zien. Mensen boden aan te helpen met taalles, gingen sporten met deze mensen, kwamen met kleding en andere spullen aanzetten. Zoveel zelfs dat er een kledingbank is opgericht in De Dolfijn. Trots ben ik verder op de kentering die we samen met politie, inwoners, ondernemers en coöperaties hebben kunnen bereiken op het gebied van veiligheid. De criminaliteit is de laatste jaren echt fors gedaald. En we hebben wat gedaan aan het lage vertrouwen in de gemeente. Door mensen het stadhuis in te halen en door als stadhuis meer naar buiten te treden en door beter te communiceren, is dat vertrouwen toegenomen. Zelf heb ik daarbij gemerkt dat de burgemeester een persoon is die erg wordt gewaardeerd, zeker als je een luisterend oor biedt. Ik ben op heel veel uitnodigingen ingegaan en heb altijd veel direct contact gehad met inwoners."

Een dieptepunt was volgens de burgemeester het overlijden van de raadsleden Arie Willemstein in 2013 en Bert Exoo in 2017. "Zij zijn lang betrokken geweest in de Zwijndrechtse politiek en hun overlijden maakte diepe indruk op veel mensen. Wat ook weer een kracht is, is dat de raad op zulke zware momenten, waar iedereen in het leven mee te maken krijgt, meeleeft en mensen steun bij elkaar vinden. Zwijndrecht is groter dan een dorp, maar je merkt dat de betrokkenheid groot is. We zijn een groene gemeente met een rijk en goed georganiseerd kerk- en verenigingsleven. Het contact met de samenleving, de warmte van de mensen, zal ik gaan missen."

Zwijndrecht staat aan de vooravond van grote veranderingen, zegt Schrijer over de nabije toekomst. "De laatste jaren hebben we ons noodgedwongen vooral gericht op het beheer en wegwerken van achterstanden. De financiële situatie liet grote investeringen niet toe. De tijd is nu aangebroken om te gaan investeren. De nieuwe raad gaat samen werken aan stevige ambities op het gebied van onder meer wonen, bouwen en de bestrijding van armoede. We gaan de omgeving rond het stationsgebied ontwikkelen. Er is in dit gebied veel belangstelling voor wonen. De bouw van woningen op het voormalige Euryza-terrein gaat in volle vaart door en het opknappen van het Veerplein, misschien wel één van de mooiste plekken van Zwijndrecht, komt eraan. De kade is aan vernieuwing toe en daarbij wordt meteen de hele buitenruimte aangepakt. Ook wordt de buitenruimte bij winkelcentrum Walburg opgeknapt en het plan Noordoevers wordt weer uit de ijskast gehaald. Naast die woonambities gaat het er natuurlijk ook om hoe het is met het welzijn van mensen. Armoedebestrijding is en blijft de komende jaren een belangrijk speerpunt."

Schrijer kijkt uit naar zijn nieuwe functie bij BLN-Schuttevaer. "Ze zochten een 'buitenstaander', maar wel één met enige affiniteit met de branche. Die heb ik natuurlijk als burgemeester van deze 'binnenvaartgemeente'. Ik word voorzitter, boegbeeld, ambassadeur en lobbyist bij een branchevereniging met 2.500 leden."
 

Meer berichten