Een voorbeeld van een rijkversierde snuiftabaksdoos. Napoleon Bonaparte bijvoorbeeld had ook een gigantische collectie snuifdozen. (FOTO: Picasa)
Een voorbeeld van een rijkversierde snuiftabaksdoos. Napoleon Bonaparte bijvoorbeeld had ook een gigantische collectie snuifdozen. (FOTO: Picasa) (Foto: Picasa)

De wondere wereld van de snuiftabak

Maurice de Jongh

In het kader van de expositie 'In rook opgegaan' organiseert de Historische Vereniging Zwijndrecht op dinsdagavond 12 februari een lezing over 'De wondere wereld van de snuiftabak'. In de Oudheidkamer zal Louis Bracco Gartner, directeur van het Tabakshistorisch Museum in Delft, deze boeiende uiteenzetting geven, die is gelardeerd met verrassende anekdotes uit de lange historie van de snuiftabak.

ZWIJNDRECHT - In Europa was snuiftabak de eerste vorm van tabaksgebruik. We kennen allemaal het verhaal van Columbus, die op zijn ontdekkingsreis naar Midden-Amerika als eerste Europeaan met de tabak in aanraking kwam. In deze 'Nieuwe Wereld', was dit genotsmiddel dan ook al duizenden jaren bekend. Zo zijn in Colombia pijpen gevonden van rond 2000 voor Christus. Via de ontdekkingsreizen kwam de tabak richting Europa. Jean Nicot, de Franse gezant in Lissabon van 1559 – 1561, introduceerde aan het Franse hof het gebruik van snuiftabak als geneesmiddel tegen migraine. Dit bleek verhelderend te werken bij Catharina de Medici (1519-1589). Zij was koningin van Frankrijk van 1547 tot 1559. Via het Franse hof werd het snuiven populair in de omringende landen. Reeds in de eerste helft van de achttiende eeuw was ook in de Nederlanden de snuiftabak populair. De bekendste gebruiker van snuiftabak was wel Napoleon Bonaparte. Hij wist een gigantische collectie snuifdozen aan te leggen omdat, wanneer iemand hem zijn snuifdoos aanbood voor een snuifje, hij deze meteen in zijn zak liet verdwijnen. Slechts een enkeling waagde het om zijn of haar kleinood terug te vragen.

Vanaf 19:30 bent u van harte welkom in de Oudheidkamer voor een kop koffie. Om 20:00 uur zal de lezing starten. Reserveren is gewenst. Per HVZ-lidmaatschap 1 keer gratis toegang; partners en niet leden betalen 2,50 euro. Reserveren tijdens openingsuren van De Vergulde Swaen aan de balie of telefonisch: 078-6125681 of e-mail: klazien@odekerken.net of tel: 078-6191673 (Klazien). Meer informatie vindt u op www.swaen.org.

Meer berichten