Een succesvolle samenwerking tussen jong en oud bij het ophalen van afval.
Een succesvolle samenwerking tussen jong en oud bij het ophalen van afval. (Foto: )

Kinderen helpen ouderen met afval

Anja Helmink

ZWIJNDRECHT - Het afval ophalen is een landelijk probleem, vertelt Mevrouw Kirpestein (87). "Vroeger werd het vuil opgehaald door de huisknecht. Tegenwoordig wonen mensen zo lang mogelijk zelfstandig en moeten ze alles zelf doen. Toen ik hier kwam wonen, viel het me meteen op. Ik zag mensen lopen met een vuilniszak op hun rollator. Er is zelfs een keer iemand gevallen. In het begin dacht ik: Ik woon hier net, laat ik me maar even rustig houden. Van lieverlee begon ik het echter onverantwoord te vinden."

"Op gegeven moment moest er gestemd worden voor de gemeenteraad en kwamen de politieke partijen zich hier voorstellen.

Ik dacht: daar moet ik naar toe. Tijdens het vragenrondje deed ik mijn verhaal. Ik legde uit dat het om mensen van tussen de 80 en de 95 jaar gaat, die een kilometer moeten lopen om hun afval weg te brengen. Doordat ze er zo tegenop zien, gaan ze het afval opsparen in het stookhok. De bacteriën vieren zodoende feest! Ik kreeg een applaus die avond en de politici zeiden: "U hebt voor 100% gelijk en er moet een oplossing hiervoor komen."

Mevrouw Kirpestein is altijd een 'bezige bij' geweest. "Mijn man werd in 1960 huisarts in Zwijndrecht. We hadden een praktijk aan huis. Ik was zijn assistente en zorgde dat de boekhouding en verder alles op rolletjes liep. Nog steeds kom ik soms oud patiënten tegen in Neborgh. Soms doe ik een boodschap voor één van hen. Ik help waar ik kan. Je kunt mij inzetten voor van alles: van wc schoonmaken tot het uitdelen van pillen. Nu ben ik dan ook nog druk rondom het ophalen van het afval. Nadat de politici mij gelijk gaven, begon een heel traject. Ik sprak met de gemeente en de vereniging van eigenaren. Het ging zeker niet allemaal zonder slag of stoot. Op gegeven moment had ik geen ideeën meer en bad ik: "Heere God, geef me alstublieft nog één idee". Ineens dacht ik aan de school hier vlakbij: de ds. Abraham Hellenbroekschool. Ik stapte naar de directeur en die besprak het met zijn team. Een jonge juf zag er wel iets in en zei: "Dit komt precies op tijd. We willen de kinderen juist graag iets sociaals laten doen."

De gemeente en ook HVC vonden het een goed idee en werkte volledig mee. "We hebben hier aan huis vergaderd en ook de vereniging van eigenaren erbij geroepen. Ook alle 22 kinderen van groep 8 zijn hier op visite geweest. Ik heb hen voorgesteld aan het bestuur." De oplossing voor het ophalen van het afval is voor beide partijen leuk. De ouderen zijn ermee geholpen en genieten van de kinderen. De kinderen zelf vinden het prachtig. Mevrouw: "Het zijn echte lieverds en ze gaan met zakken vol snoep naar huis."

Meer berichten