Désiré de Graaf en Chantal Buster. (Foto: Privé)
Désiré de Graaf en Chantal Buster. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Regelmatig gevraagd voor hulpvraag

Stichting Jong Zwijndrecht is op 15 maart precies een jaar geleden gestart. Het idee is dat jonge mensen vrijwilligerswerk doen voor mensen met weinig of geen sociaal netwerk in de samenleving, op een heel laagdrempelige manier.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRECHT – Het groepje enthousiastelingen bestaat uit Chantal Buster en Désiré de Graaf. Zij kijken terug op een geslaagd eerste jaar, vertellen de dames. "We zijn druk bezig geweest met het opbouwen van onze stichting door te zorgen voor naamsbekendheid, door jongeren te werven bij scholen, clubs van kerken en sponsors te zoeken. Wat we in een jaar tijd zoal hebben gedaan? Contact gezocht met alle organisaties, verenigingen en scholen en we hebben gesprekken gehad en presentaties gegeven. Ook hebben we een website laten maken door twee jongeren, www.jongzwijndrecht.nl."

Chantal en Désiré hebben in een jaar tijd al heel wat bereikt. Bijvoorbeeld dat zij nu een erkend leerbedrijf zijn bij SBB. "En dat we de stichting naamsbekendheid hebben gegeven in Zwijndrecht. We hebben 60 jongeren in ons netwerk; we hebben bij bijna alle organisaties en verenigingen een presentatie over ons werk gehouden en daar hulp vragen uit ontvangen. We hebben 12 hulpvragen opgepakt met jongeren en 45 matches gemaakt tussen evenementen, hulpvragen en jongeren. Al met al hebben we 150 jongeren bereikt door middel van lesgeven op school Loket. Tot slot hebben we de ANBI status verkregen."

Met die naamsbekendheid waar Chantal en Désiré het over hadden, zit het wel goed, merken zij. "We worden regelmatig gevraagd voor een hulpvraag. Daarnaast zijn we zelf proactief op websites zoals HIP en Zwijndrechtvoorelkaar om hulpvragen op te zoeken. De plannen voor dit jaar liggen ook alweer klaar. We hebben 10 maatschappelijke klusdagen ingepland dit jaar. We doen dan één klus per dagdeel, dus twee klussen per dag met de inzet van jongeren. De hulpvragen komen onder meer van sociaal wijkteam, minima Zwijndrecht, Trivire en ASVZ. Dus tuintje aanpakken, muur verven, woning schoonmaken en ga zo maar door. Klussen die door jongeren kunnen worden gedaan. Zaterdag 2 maart hebben we de eerste dag gehad. Met 7 jongeren hebben we het verschil gemaakt voor een mevrouw die door omstandigheden in een vervuilde woning leefde. We hebben schoongemaakt en opgeruimd. Door onze inzet kan er nu huishoudelijke hulp komen. Dat geeft een heel goed gevoel! Stichting MBZ sponsort onze kosten hiervoor. We kunnen nog hulp gebruiken, zie onze website voor de planning."

Maar de dames zijn met nog meer bezig. "We zijn plannen aan het ontwikkelen rondom straatspeeldag in Nederhoven. Verder doen we mee met NLdoet, we gaan dan pannenkoeken bakken voor de wijk bij Het Leger des Heils, locatie Bij Bosshardt met een aantal jongeren op vrijdag 15 maart. Verder zijn er ontwikkelingen rondom samenwerking met de Swinhove groep, Powerzone van Nehemia en het onderwijs. We denken mee met de Kiboe Hoeve die dit jaar 50 jaar bestaat en graag een feestelijke dag wil organiseren op 25 mei."

Meer berichten