Er is altijd wat te doen in De IJsvogel, zoals bingo. (Foto: Elise Eshuis-Boon)
Er is altijd wat te doen in De IJsvogel, zoals bingo. (Foto: Elise Eshuis-Boon) (Foto: Privé)

De IJsvogel viert 10-jarig bestaan

Kleinschalig woonzorgcomplex De IJsvogel in de wijk Nederhoven in Zwijndrecht bestaat tien jaar. Het jubileum wordt in april gevierd met een feestweek.

Door Eline Lohman

ZWIJNDRRECHT – De IJsvogel, een locatie van de Swinhove Groep, bestaat uit 31 appartementen en een brasserie. "Vivera was destijds aan het kijken wat er nodig was in de wijken in Zwijndrecht om deze servicegericht te maken," vertelt communicatiemedewerker Elise Eshuis-Boon van de Swinhove Groep. "Dit in het kader van de visie dat wijkbewoners zo lang mogelijk in hun eigen wijk zouden moeten kunnen blijven wonen, ook als intensievere zorg noodzakelijk is. De conclusie van Vivera was dat Nederhoven flink vergrijsd was, maar voor deze doelgroep weinig tot geen voorzieningen waren. Er was behoefte aan meer faciliteiten. De SWOZ - nu Diverz - is toen in Duivenvoorde gestart en de Swinhove Groep heeft een nieuwe kleinschalige locatie gebouwd aan het IJsvogelplein, De IJsvogel."

De IJsvogel is uitgegroeid tot een bekende plek in Nederhoven, volgens Elise. "Het is een woonzorgcomplex dat echt een rol heeft gekregen in de buurt. Het is een fijne en gezellige omgeving voor zowel de buurtbewoners voor een bezoek aan de brasserie als voor onze bewoners om te wonen. Door de kleinschaligheid kent iedereen elkaar persoonlijk. Je voelt je hier echt thuis. De IJsvogel is een bijzonder prettige locatie die laat zien hoe je in een beschutte omgeving op jezelf kan blijven wonen. Er werkt een hecht team dat altijd het belang van de bewoners vooropstelt. De buurt heeft echt een rol gekregen. De IJsvogel heeft een trouwe groep bezoekers en met alle activiteiten die zij organiseren brengt De IJsvogel leven in Nederhoven. Er is altijd wat te doen. Zo is vorig jaar met een bijdragen van de gemeente een jeu de boules baan gerealiseerd bij De IJsvogel."

Huib van Loon en Bas Stellaard hebben vanuit Vivera hard gewerkt om De IJsvogel aan het IJsvogelplein te krijgen. Nu dit inmiddels is gerealiseerd zetten zij zich nog steeds in voor de bewoners van De IJsvogel en de buurtbewoners. Als lid van de Cliëntenraad, maar ook door het 'Activiteitenfonds De IJsvogel' dat zij hebben opgezet. Het doel van dit fonds is, door middel van sponsoring en vrijwillige bijdragen van regelmatige bezoekers, een aantal activiteiten te organiseren. Hun doel voor dit jaar is dan ook een feestelijk 10-jarig bestaan te organiseren.

Die feestweek komt eraan. Maandag 15 april is er koffie met feestgebak voor de bewoners. De dag erop, dinsdag 16 april – de datum waarop De IJsvogel tien jaar bestaat – is er een officieel moment waarbij wethouder Jolanda de Witte namens de gemeente een cheque komt aanbieden voor het activiteitenfonds. Aansluitend is er een feestbingo vanaf 14.50 uur, die voor iedereen toegankelijk is. Woensdag 17 april is er een speciale middag voor bewoners met familie, met muzikaal theater. Op de donderdag worden er pannenkoeken gegeten en vrijdag 19 april treedt vanaf 14.30 uur het Swinhove koor op. Paul Clifton sluit de week op zaterdag 20 april muzikaal af om 14.30 uur.

Meer berichten