ATOS-presentator Bram de Waard, Sabine Schipper, Liesbeth van Utrecht en Cynthia van der Graaf met het blauwe bandje om. (Foto: Foto: Mirthe van Wijngaarden)
ATOS-presentator Bram de Waard, Sabine Schipper, Liesbeth van Utrecht en Cynthia van der Graaf met het blauwe bandje om. (Foto: Foto: Mirthe van Wijngaarden) (Foto: Mirthe van Wijngaarden)

'IkPas': 40 dagen geen alcohol! Actie ook in Zwijndrecht

Mirthe van Wijngaarden

Na thema's als Verkeersveiligheid en Jongeren Op Gezond Gewicht schenkt lokale omroep ATOS RTV in maart aandacht aan 'IkPas'. Het is een landelijke actie die 6 maart van start is gegaan. Deelnemers drinken veertig dagen geen alcohol. Ook de Gemeente Zwijndrecht is betrokken bij 'IkPas'.

ZWIJNDRECHT - "Ik vind het heel belangrijk om bewust van alcoholgebruik te zijn en om met andere mensen het gesprek aan te gaan", vertelt Sabine Schipper, fractievoorzitter van D66 tijdens de radio-uitzending. Het is voor haar de vierde keer dat ze een maand lang geen alcohol drinkt. Meerdere gemeenteraadsleden van Zwijndrecht doen dit jaar mee aan 'IkPas', zoals Liesbeth van Utrecht en wethouder Jolanda de Witte. Een van de gevaren van het drinken van alcohol is dat het steeds meer een gewoonte wordt. "Het is toch een bepaalde gewoonte die er dan in sluipt en om dat te doorbreken is best wel even lastig", aldus Liesbeth. Het doel van 'IkPas' is dan ook om deelnemers bewust te maken van het feit hoe gewoon het drinken van alcohol in het dagelijks leven is. Een wijntje bij de vrijdagmiddagborrel zit er de komende tijd niet in. Dat kan voor scheve gezichten zorgen. Sabine: "Je moet je soms verdedigen, want het is blijkbaar zo normaal om een glaasje wijn of biertje te drinken." Daarnaast dragen de deelnemers van 'IkPas' een blauw bandje. Dit zorgt ervoor dat mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan over alcoholgebruik door e vragen naar de betekenis van het bandje. Ook kunnen de deelnemers gebruikmaken van een app die alcoholalternatieven, een tussenstand en nieuwsbrieven aanbiedt. In Zwijndrecht hebben 91 mensen deze app gedownload en bestaat de grootste groep uit mensen tussen de 46-55 jaar oud. Dit hoeft niet te betekenen dat in Zwijndrecht 91 mensen met de actie meedoen, dit zijn slechts de deelnemers die de app hebben gedownload. Op het gemeentehuis van Zwijndrecht zijn inmiddels alle blauwe bandjes op. De actie 'IkPas' is afgestemd op de vastentijd. Liesbeth, gemeenteraadslid van ChristenUnie/SGP, vertelt dat de periode loopt van aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen. In feite drinkt zij dan 46 dagen geen alcohol, maar omdat de zondagen niet worden meegerekend, komt het neer op 40 dagen. De gevolgen van een periode zonder alcohol kunnen verminderd alcoholgebruik zijn na afloop en het fitter voelen op zowel emotioneel als fysiek gebied.

Meer berichten