De festiviteiten tijdens Koningsdag 2018.
De festiviteiten tijdens Koningsdag 2018. (Foto: )

Oranjeweek in Zwijndrecht

Van 24 april tot en met 1 mei is er in Zwijndrecht de Oranjeweek. Een kermis, een grote tent voor muziek en gezelligheid en natuurlijk de festiviteiten tijdens Koningsdag. Er gaat heel wat organisatie aan vooraf en dat ligt in handen van onder andere Kees en Jolanda Schilten.

Door Mirthe van Wijngaarden

ZWIJNDRECHT – Elk jaar wordt Koningsdag uitgebreid gevierd in Zwijndrecht. Maar dit jaar gaat het net even anders dan voorgaande jaren. In plaats van de Oranjeweek af te sluiten met Koningsdag, begint de feestweek nu een paar dagen vóór Koningsdag en wordt de week op 1 mei afgesloten. Door een nieuwe kermisexploitant is er ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Medeorganisator Kees Schilten: "We hebben nu ook weer een tent. Die was er vroeger ook voor optredens, maar is in de laatste jaren verdwenen." Nu staan er de hele week door meerdere festiviteiten in de feesttent op het programma, zoals de Vrienden van ATOS, een open podium en spelletjes.

De dagen voorafgaand aan Koningsdag zijn divers ingedeeld. Zo is er veel aandacht voor muziek, zijn er demonstraties van turnvereniging O&O vanwege het 100-jarig bestaan en is er een Eurodag op de kermis. Op Koningsdag zelf vinden uiteraard activiteiten als de aubade en de braderie plaats, maar staat ook de grootste stormbaan van Europa bij Winkelcentrum Walburg. Daarnaast treden verschillende bekende artiesten op, zoals Sieneke en Mr Steel. De dagen na Koningsdag wordt er in de tent klaverjassen en jokeren georganiseerd en is er nog een kinderbingo. 1 mei wordt de Oranjeweek afgesloten met een familiedag waarin er creatieve workshops zijn en er drie shantykoren optreden.

En dan moet er nog opgeruimd worden. Jolanda en Kees Schilten: "Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die ons helpen met op- en afbouwen. Daar is een heel systeem voor." Begin 2019 was de eerste brainstormsessie en vanuit daar zijn ideeën uitgewerkt en samenwerkingen met anderen aangegaan. Dit jaar is er dan ook een stichting opgericht: Stichting Koningsfeesten Zwijndrecht. Kees: "Er is potentie om te groeien en de komende jaren te werken met nieuwe bestuursleden en bijvoorbeeld donateurs en sponsoren."

Met nog maar één week te gaan, worden de laatste puntjes op de i gezet. Er gaat veel tijd zitten in het organiseren van zo'n week, zeker in combinatie met het gewone werkleven naast bijvoorbeeld de bardiensten. "Maar", vertellen Kees en Jolanda, "als jong en oud het gezellig hebben en je een lach op ieders gezicht ziet, dan is dat geweldig. Het Koningshuis mag gevierd worden. Het is een pittige opgave, maar des te leuker is het als alles lukt. Dat geeft enorm veel voldoening."
Het uitgebreide programma van de Oranjeweek is te vinden op www.koningsfeestenzwijndrecht.nl en in het krantje 'Oranjekrant!'.

Meer berichten