Van het huis van de familie Verschoor was na het bombardement nog maar weinig van over. (FOTO: collectie Kees Popijus)
Van het huis van de familie Verschoor was na het bombardement nog maar weinig van over. (FOTO: collectie Kees Popijus) (Foto: )

Historisch Zwijndrecht: Een Engels bombardement

Leven in voortdurende angst. Het dagelijks ervaren van onderdrukking van de bezetter. Het zijn gevoelens die voor veel jongeren onbekend zijn. Zij zijn gewend te leven in een samenleving waarin je mag zijn wie je bent en je mag denken wat je wilt. Hoe anders was dit in de Tweede Wereldoorlog (1940- 1945)?

Door Maurice de Jongh

Duitse Inval

In de meidagen van 1940 bezetten Duitse parachutisten met hun zogenoemde Blitzkrieg strategisch gelegen punten in Nederland. In de praktijk kwam dit vooral neer op bruggen en knooppunten. Ook de Dordtse brug werd op 10 mei 1940 bezet en al snel volgden de tanks en militairen. Nederland was bezet en de Duitsers maakten hier nu de dienst uit. Zij stelden een avondklok in en onteigenden huizen en terreinen. Vaderlandslievende straatnamen werden verboden en de media gecensureerd. Bovendien werden de niet-arische bewoners systematisch uit de samenleving gehaald. Voor veel mensen was dit een traumatische periode in hun leven. Echter, het gevaar kwam niet alleen van de Duitsers. In de oorlogsjaren hebben ook de Engelsen meermaals bombardementen boven Nederland uitgevoerd. Zo zijn de havens van Rotterdam in 1943 door de Engelsen platgegooid. Deze acties waren gericht tegen de Duitsers, maar helaas waren er regelmatig de nodige burgerslachtoffers te betreuren.

Bommen op Zwijndrecht

Ook Zwijndrecht moest het ontgelden. Zo gingen in de nacht van 11 op 12 juli 1940 in Zwijndrecht de luchtalarmen af, al snel gevolgd door de zware motoren van de Engelse vliegtuigen. Vele Zwijndrechtenaren zochten bescherming in hun huizen: zij sloten de deuren en de ramen en wachtten in grote angst de knallen af van de inslaande bommen. In totaal vielen er die nacht drie bommen in de omgeving van het Noordpark. De eerste twee bommen zorgden vooral voor materiële schade. Zo kwam één bom terecht in het tuinland en de ander op een loods van de gemeentelijke reinigingsdienst. De derde bom kwam terecht op de woning van de familie Verschoor. Dit huis, inclusief naastgelegen woningen, werd compleet weggevaagd. De klap moet zo heftig zijn geweest, dat honderden meters verderop ramen sneuvelden en pannen van de daken trilden. De familie Verschoor, vader, moeder en drie kinderen, die net als zoveel andere Zwijndrechtenaren in grote angst de bombardementen thuis moeten hebben afgewacht, kwam hierbij om het leven. Het was een zeer onfortuinlijke en schokkende gebeurtenis. Het zijn deze verschrikkelijke verhalen, die ons eraan herinneren dat vrijheid een groot goed is, dat we moeten koesteren en de weg er naartoe jaarlijks moeten blijven herinneren. (Bron: Kees Popijus)

Bezoekadres: De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53-55, 3332 AC Zwijndrecht, tel. 078-6125681.

www.swaen.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden