Beheerder Quirijn van den Bosch werkt al twintig jaar op de Zwijndrechtse kinderboerderij.
Beheerder Quirijn van den Bosch werkt al twintig jaar op de Zwijndrechtse kinderboerderij. (Foto: )

Kiboe-hoeve viert jubileum

Op 3 juni 1969 opende de Zwijndrechtse kinderboerderij haar deuren. Nu, vijftig jaar later, is de Kiboe-hoeve flink gegroeid en wordt er ter ere van het jubileum een groot feest gegeven op zaterdag 25 mei. Beheerder Quirijn van den Bosch vertelt uitgebreid over de kinderboerderij en zijn werk.

Door Mirthe van Wijngaarden

ZWIJNDRECHT – Twintig jaar geleden startte beheerder Quirijn van den Bosch met werken op de Kiboe-hoeve. In feite een jubileum op zich. "Inmiddels ben ik drie werkgevers verder en voelt het een beetje als mijn eigen bedrijf. En daar ben ik trots op", lacht Quirijn. Samen met een team van vijf medewerkers van Drechtwerk, stagiaires en vrijwilligers onderhoudt hij de kinderboerderij en verzorgt hij de vele dieren. Geiten, schapen, koeien, vogels, knaagdieren; Quirijn moet álles weten over álle dieren. Hij kiest er bewust voor om voornamelijk Nederlandse rassen te houden, vanwege het Nederlands erfgoed. Het is daarnaast ook meer dan een veertigurige werkweek. "Na sluitingstijd moeten de dieren worden verzorgd. Het werk gaat dag en nacht door, zeker in de lammertijd. Dieren houden zich nu eenmaal niet aan kantooruren."

Sinds 1969 is de kinderboerderij gegroeid qua oppervlakte, de verscheidenheid aan dieren en voorzieningen als een speeltuin en een theehuis. De Zwijndrechtse kinderboerderij behoort inmiddels tot een van de grootste van de regio met vorig jaar alleen al meer dan 50.000 bezoekers. En nu op naar nog eens vijftig jaar? Daar hoeft Quirijn niet lang over na te denken: "Ja!" Maar hij voegt er wel aan toe dat er dan wat gedaan moet worden aan het achterstallige onderhoud. Na vijftig jaar is op meerdere plaatsen het hout langzaam aan het wegrotten en zijn er gazen aan vervanging toe. Quirijn: "Het is zo belangrijk om de kinderboerderij te blijven behouden. Zeker in deze tijd van smartphones merk ik dat mensen steeds verder van de natuur komen te staan en soms niet eens weten waar hun melk vandaan komt. De educatieve functie is enorm waardevol en zo'n kinderboerderij is laagdrempelig, het is voor iedere doelgroep leuk."

Een paar maanden geleden begonnen vrijwilligers uit Zwijndrecht met het organiseren van het vijftigjarige jubileumfeest. Zo is er een tekenwedstrijd georganiseerd waarbij scholieren hun eigen kinderboerderij over vijftig jaar mochten ontwerpen. De drie winnaars worden onthuld tijdens het feest door wethouder Tycho Jansen en de nummer één wint een reis naar Belevenisboerderij Schieveen. Zaterdag 25 mei van 10:00 – 16:00 uur wordt het vijftigjarige jubileum uitgebreid gevierd met verschillende activiteiten voor zowel jong als oud; zoals een plonsbad, foodtrucks, ponyrijden, schapen scheren, oude ambachten, Circus Snor, het Theaterhuis en nog veel meer. Daarnaast is er een dagprogramma met optredens en voorstellingen. Dat programma is te vinden op de Facebook-pagina van de Kiboe-hoeve. Entree is gratis.

Meer berichten